24 Eylül 2024 Salı

Mersin'de KESK: OHAL Komisyonu lağvedilmeli

OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi gerektiğini belirten KESK Mersin Dönem Sözcüsü Murat Doğan, ihraç edilenlerin tüm haklarının geri verilip, görevlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi.

KESK Mersin Şubeler Platformu, OHAL kararnamesi ile üyelerinin ihraç edilmesine ve OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'na ilişkin Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

2017 yılında ihraç edildikten sonra yakalandığı kanser hastalığını sebebiyle yaşamını yitiren ve ölümünden iki yıl sonra işe iade edilen tarih öğretmeni Salman Taş'ın fotoğrafının olduğu pankart ile "KHK'ler gidecek işimize geri döneceğiz biz kazanacağız" pankartı taşındı. Eylemde "Direne diren kazanacağız" ve "KHK'ler gidecek biz kazanacağız" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Mersin Dönem Sözcüsü Murat Doğan, oyalama işkencesine son verilmesini, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nun bir an önce lağvedilmesi gerektiğini belirtti. Doğan, ihraç edilen üyelerinin de görevlerine iade edilmesiri istedi.

130 BİN KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ
OHAL ile birlikte eylem, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hakların kullanımının neredeyse kullanılamaz hale getirildiğine dikkati çeken Doğan, "12 Eylül döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişi kamu görevinden çıkarılırken, 20 Temmuz sivil darbesi sonrası bunun tam 26 katı, yaklaşık 130 bin kamu emekçisi ihraç edilmiştir" dedi. 

Salman'ın ihraç edildikten sonra yaşadıklarını aktaran Doğan, "Mersin'de ihraç olduktan sonra tedavi sürecini maddi ve manevi zorluklar içerisinde yürütüp hayatını kaybeden ve iki yıl sonra özür diler gibi göreve iade edilen Salman Taş arkadaşımızı ve bu şekilde hayatını kaybedenleri de onlara yaşatılanları da unutmayacağız. Bu haksız, hukuksuz kararların altına imzası olanlar ve kanaatleriyle ihraçlara yol açanlar toplum vicdanında ve hukuk karşısında hesap vereceklerdir" dedi.

'OHAL KOMİSYONU LAĞVEDİLMELİ'
İhraç edilenlerin bir an önce tüm haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmesi gerektiğine vurgu yapan Doğan, "Komisyon ve iktidar oyalamayı uzatabildikçe uzatmayı, mağduriyeti işkenceye dönüştürmeyi, bu arada üniversitelerde ve kamuda kadrolaşmasını tamamlamayı düşünmektedir OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir" dedi.