24 Eylül 2024 Salı

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nde 10 günde 3 işçi yaşamını yitirdi

Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde çalışan bir işçi, nükleer santral inşaatında 10 günde 3 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. İşçi, kazaların gizlendiğini ve mobbinge uğradıklarını da belirtti.

Akkuyu Nükleer Santralı, güvencesiz çalışma ortamıyla işçilerin hayatını riske atıyor. İnşaatta çalışan bir işçinin aktarımına göre; 10 gün içinde 3 işçi büyük ihmaller nedeniyle yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet'ten Abidin Yağmur'un haberine göre; 10 Kasım'da taşeron işçi Emrah Ballı su deposunun içindeki elektrik kablosunu çıkarmaya çalışırken kablodaki zedelenmeden kaynaklı güçlü bir elektrik akımına kapıldı. İşçiler, Ballı'yı su kuyusundan çıkarıp kalp masajı yaptı ama kurtaramadı. İki çocuk sahibi Ballı, memleketi Van'ın Edremit ilçesinde ertesi gün gece saat 03.00'te toprağa verildi. Ballı'nın ölümüne ihmallerin sebep olduğunu iddia eden nükleer santral çalışanı, güvenlik önlemlerinin gerektiği gibi alınmadığını söyleyerek "O işçinin kuyuya tek başına değil personel şefi, iş güvenliği uzmanı ile birlikte inmesi gerekiyordu. Ayrıca kaçak akım rölesi takılmamış" dedi.

İnşaatta çalışan işçinin aktarımına göre, 11 Kasım gecesi saat 03.00 – 03.30 sıralarında da Türkiyeli bir işçinin de yüksekten zemine düşerek yaşamını yitirdiğini söyledi.

1 Kasım'da yaşamını yitiren Rus personelin nükleer santral çekirdeğinden düşüp yaşamanı yitirdiğini ifade eden çalışan, "Çekirdek dediğimiz yapı yüksek, içinde 380 işçinin çalıştığı, dış cephesinde de yüzlerce işçinin çalıştığı bir şey. Etrafında kule vinçler var, 300-400 tonluk kuleler. Rus işçinin çalıştığı esnada rüzgâr esiyor, işçinin altındaki pleymut kayınca, aşağıda bulunan şişin üstüne düşüyor. Oradan da zemine düşüp hayatını kaybediyor" dedi.

Kaza olduğunda işçilere baskı olduğunu belirten çalışan, "İhmaller o kadar fazla ki. İnsan hayatına önem vermiyorlar. Kazalar gerçekleştiğinde olay yerine gitmemiz istenmiyor. Konunun diğer işçiler tarafından duyulması önlenmeye çalışılıyor. Mobbinge maruz kalıyoruz, kazaların veya ihmallerin öğrenilmemesi için çaba sarf ediyorlar" diye belirtti.