20 Eylül 2024 Cuma

Meclis önünde hekimler gözaltına alındı

Hekimlerin çalışma hakkının engellenmesini protesto eden 2 hekim Meclis önünde gözaltına alındı. Gözaltılara tepki gösteren TTB Merkez Konseyi, hekimlerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
"Sağlıkta Şiddet Yasası" adı altında hekimlerin çalışma hakkını gasp eden yasa tasarısı bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Doktor Mihriban Yıldırım ve Onur Erden, Meclis Dikmen Kapısı önünde, AKP tarafından sunulan yasa teklifini protesto etmek istedi.
 
İhraç edilen ve güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlerin SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde çalışmasını yasaklayan 5. maddeye yönelik tepkilerini dile getiren Yıldırım ve Erden gözaltına alındı. Yıldırım ve Erden, "Eğitim ve çalışma hakkımız engellemez" ve "Yaşamak yaşatmak istiyoruz" dövizleri taşıdı.
 
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, yaşanan gözaltılara ilişkin açıklama yaptı.  Açıklamada, "TBMM'de doktorluklarını ellerinden alan, hayatlarını çalan bir yasa tartışılırken TBMM önünde görüşlerini ve isteklerini kamuoyuna açıklamaları demokratik bir haktır" dedi.
 
Her ne kadar kamuoyuna "Sağlıkta Şiddet Yasası" olarak sunulmaya çalışılsa da AKP milletvekillerince "Torba Yasa" olarak TBMM'ye sunulmuş olan "sağlık yasa tasarısının" Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere hiçbir sağlık meslek odası, sağlık sendikası ya da demokratik kurumla önceden paylaşılmadığı, TBMM'de bulunan siyasi partilerden görüş ve öneri alınmadığının ortada olduğu vurgulanan açıklamada, "Söz konusu tasarının 5. maddesinde yer alan ve altı yıllık tıp eğitimi sonunda almaya hak kazanılan diplomaların fiili olarak iptal edilmesine, doktorluk yapmanın neredeyse yasaklanmasına neden olacak keyfi, hukuksuz ve vicdansız maddeler içeren yasa tasarısı bütün itirazlara ve önerilere rağmen bugün TBMM'den geçirilmeye çalışılıyor" diye kaydetti.
 
Bu ortamda kendi meslekleri ve geleceklerine sahip çıkmanın yanı sıra, bu durumda bırakılan binlerce ve bundan sonra da mesleklerini icra etmeleri engellenebilecek belki onbinlerce hekimin sesi olmak için TBMM önünde görüşlerini demokratik bir zeminde açıklayan hekimlerin derhal serbest bırakılmasını isteyen TTB Merkez Konseyi, "Dr. Mihriban Yıldırım ve Dr. Onur Erden hiçbir suçlama, yargılama, hâkim kararı olmadan, kendinden menkul birilerin keyfi inisiyatifi ile 'KHK listelerine' adı yazılmış iki genç hekimdir. KHK listelerine yazılanların yanı sıra 'Güvenlik Soruşturması olumsuz' denilen yüzlerce hekimin de sesi olmuşlardır. Genç Hekimlerin öncelikle serbest bırakılarak bu demokratik tepkisine saygı gösterilmesini, taleplerinin dikkate alınmasını ve onlarla birlikte bu ülkede hekimlik yapmak için and içmiş binlerce hekimin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz" diye belirtildi.