1 Ekim 2024 Salı

Malta açıklarında 95 mülteci 34 saattir kurtulmayı bekliyor

Malta açıklarında 95 mülteciyi taşıyan botun bozulmasıyla mülteciler 34 saattir kurtarılmayı bekliyor. Mültecilerden gelen son mesajda "Çok susadık. Dünden beri hiç suyumuz yoktu. Bize bebek için su vermek zorundalar. Bebek ölmek üzere" denildi.

Kuzey Afrika'dan dün açılan mülteci botunun motoru Malta açıklarında bozulurken bot su almaya başladı. 95 mültecinin bulunduğu bottan Alarm Phone ekibine ulaşan mülteciler boğulma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını dile getirdiler.

Alarm Phone ekibi twitter hesabı üzerinden yaptığı bilgilendirmede Malta ve İtalyan yetkililerin bilgilendirildiği ancak kurtarma için harekete geçirilmediği belirtildi.

Mültecilerin yardım talebinin üzerinden 34 saatten fazla süre geçmesine rağmen henüz bir adım atılmış değil. Mülteci botunun yakınlarından geçen ticari gemiler ve balıkçı tekneleri ise mültecilere yardım etmediği, uzaktan izlemekle yetindiği bildirildi. Mültecilerin bildirdiğine göre iki kişi gemilerden yardım istemek için denize açıldı ve birinden haber alınamadı. Mülteciler "Boğuluyoruz. Ne bekliyorlar. Ölmemizi mi?" çığlığı ile yardım istiyor.

Alarm Phone ekibi sosyal medyadaki paylaşımlarında, Avrupa'nın mültecilerin boğulmasını görmezden geldiğini belirterek "İnsanlar ne kadar süre acı çekecek ve boğulma riski altında kalacak? Ne kadar süre hayatta kalabilirler? Bu hayatlar önemli değil mi" diye sordu. Avrupa devletlerini ölümler yaşanmadan kurtarma operasyonu düzenlemeye çağırdı.

'BEBEK ÖLMEK ÜZERE'
Mültecilerden gelen son mesajda "Çok susadık. Dünden beri hiç suyumuz yoktu. Bize bebek için su vermek zorundalar. Bebek ölmek üzere. Teknemiz sadece 1-2 saat daha stabil olabilir" denildi. Sosyal medya kullanıcıları yaptıkları çağrı ile hem Avrupa Birliğine hem de Birleşmiş Milletlere harekete geçme çağrısında bulundu.