23 Kasım 2024 Cumartesi

Mahkeme Başkanı Texier: Türk devleti savaş suçu işledi

Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi Hakimler Heyeti Başkanı Texier, Türk devletinin Kürt halkına karşı "savaş suçu" ve "devlet suçu" işlediğini belirtti, "Türk devletini yargılayacak bir mekanizma yok. Bunun için BM Güvenlik Konseyi'nin el atması gerekecek" dedi.
Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi, 15-16 Mart günlerinde Paris'te yaptığı yargılamanın kararını dün açıkladı. 
 
Mahkeme, Türk devletinin, 1 Haziran 2015-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Kürt kentlerinde işlediği suçları yargılamak amacıyla toplanmıştı.
 
Karar Uluslararası Daimi Halk Mahkemesi Hakimler Heyeti Başkanı Philippe Texier tarafından açıklandı. Buna göre, Türk devleti adına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 2. Ordu Komutanı Adem Hududi, Kürt halkına karşı "savaş suçu" ve "devlet suçu" işlemekten mahkum edildi. Türk devleti, "halka yönelik operasyon", "hedefli cinayet", "kaçırma", "özerkliği ret etme", "kimliği ret etme", "ekonomik, siyasi ve kültürel yaşama katılımı engelleme", "zorla yer değiştirme", "tarihi yok etmek" gibi fiillerde bulunmakla suçlandı. 
 
Texier, mahkemenin kararına ilişkin ETHA'nın sorularını yanıtladı.
 
Türk devletini yargılayacak uluslararası bir mekanizma var mı?
 
Hayır. Biliyorsunuz ki, Daimi Halklar Mahkemesi, bağlayıcı gücü olmayan bir düşünce mahkemesidir, ahlaki bir mahkemedir. Şimdi, bu yargılama Türkiye'yi vicdani olarak mahkum etmek için uluslararası kurumlarda, BM'de, Avrupa Konseyi'nde, Avrupa Parlamentosu'nda kullanılabilir. Bu, bir devlete karşı harekete geçebilecek polis gücü olan bir mahkeme değildir. Ama şunu diyebilirim ki, aktivistler tarafından, Kürt halkı tarafından ve bu mücadeleyi yürütmek isteyen herkes tarafından kullanılabilecek ahlaki bir silahtır.
 
Tüm bu çalışmalarınızın ardından, aldığınız kararın vicdan üzerindeki etkisinin nasıl olacağını düşünüyorsunuz?
 
Bilemiyorum, bu kararı kullanabilecek olanlar bu mücadeleyi yürütenlerdir. Biz, bir yargılama biçiminde olan bir düşünce ortaya koyduk. Biz, sadece ahlaki gücü olan bir mahkemeyiz. Bundan sonrası, Kürt halkına, parlamenterlere, siyasetçilere ve kararı Türk devletine karşı kullanmak isteyen herkese kalmış. Belki daha sonra, gerçek bir uluslararası mahkemeye gidilebilir. Sorun şu ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, devletleri değil sadece bireyleri mahkum ediyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ise Türkiye taraf değil. 
 
Bu durumda, Türkiye'nin devlet olarak yargılanması hiçbir şekilde mümkün değil mi?
 
BM Güvenlik Konseyi'nin el atması gerekecek. Türkiye Roma Statüsü'nü, Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsü'nü kabul etmediği için normalde mahkeme önüne götürülemez. Böyle bir durum ancak BM Güvenlik Konseyi'nin kararı ile mümkündür. 
 
Çok sayıda tanık dinlediniz ve belge incelediniz, ne gördünüz?
 
Bizim kararımız açıktır. Savaş suçu ve devlet suçu işlenmiştir. Erdoğan da bundan sorumludur. Bu yeterince açık.
 
PHİLİPPE TEXİER KİMDİR?
 
Paris'te 15-16 Mart tarihlerinde Türk devletinin Kürtlere karşı yakın dönemde işlenen suçları incelemek için kurulan Daimi Halklar Mahkemesi'nde hakimler heyetine başkanlık etti. Texier aynı zamanda Daimi Halk Mahkemesi'nin başkan yardımcılığını yapıyor. Daha önce BM'nin ekonomik, sosyal ve kültürel haklar komitesine başkanlık yaptı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'na çalışıyor ve Le Monde Diplomatique dergisine yazıyor.