22 Eylül 2024 Pazar

Maden Mühendisleri Odası: Madencinin sömürüsü de öfkesi de çok

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, "Nerede talan, peşkeş, sömürü olduysa, en çok madenciden çalındı. Çünkü en yoğun emek madencinindi; bunun sonucunda, en büyük öfke de madencinin oldu" dedi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Soma, Ermenek, Kozlu, Karadon, Elbistan, Kemalpaşa, Dursunbey, Gediz ve işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden herkesi madencinin öfkesi, umudu, direnişiyle selamlayarak başlayan açıklamada, "İzmit'te, Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçıp madencilere sığınan Santa Barbara, 4 Aralık'ı bütün dünya madencilerine armağan ederek, madencilerin onurlu mücadelesi ile yazılan tarih bir destan şeklinde kayda geçti" denildi.
 
"Zulüm nerede katmerlendiyse, madenciye daha da katmerlisi bahşedildi. Nerede talan, peşkeş, sömürü olduysa, en çok madenciden çalındı. Çünkü en yoğun emek madencinindi; bunun sonucunda, en büyük öfke de madencinin oldu" denilen açıklamada, maden katliamalrında hayatını kaybeden işçiler anıldı.
 
TMMOB ve odalarına karşı yürütülen sistemli baskılara da değinilen açıklamada, "TMMOB ve odaların idari ve mali denetim ile baskı altına alınmak istenmesi, çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle yetkilerimizin bir bir ortadan kaldırılması mücadelemizi geriye düşürmeyecektir" denildi.