22 Eylül 2024 Pazar

Leyla Güven'de sağlık sorunları başladı

30 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in durumuna dikkat çekmek için avukatları tarafından yapılan açıklamada, Güven'e B1 vitaminin verilmediğini, sağlık sorunlarının başladığı vurgulandı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dönük tecridin kaldırılması için açlık grevine başlayan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in eyleminin 30. gününde avukatları durumuna ilişkin Dİyarbakır İHD Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
KONUŞMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR
 
Güven'in avukatı Cemile Turhallı Balsak, Leyla Güven'in tutuklanma sürecini hatırlatarak, "7 Kasım 2018 tarihinde tutuklu yargılanmış olduğu mahkemede SEGBİS ile katılarak tecridin bir insanlık suçu olduğunu ve buna karşı da açlık grevine girdiğini açıkladı. Bugün açlık grevi eylemi 30. gününe girdi. 30. gün çok kritik bir esik ve Leyla Güven'in durumu da kritikleşiyor. Ciddi baş dönmeleri ve kilo kaybı yaşanmış. Unutkanlık ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler söz konusu. Daha önce 2012 yılında yine cezaevinde girdiği bir açlık grevinde yaşadığı sağlık sorunlarının ardından hastaneye kaldırılmış ve yapılan tahlillerin ardından beyninde tümör olduğu anlaşılmıştı. Sürekli ilaç kullanması gerektiği halde açlık grevinde olmasından kaynaklı ilaç kullanamıyor" dedi.
 
MUHATAP YOK
 
Açlık grevinde sıvı alımının ve B1 alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Balsak, "Buna dair cezaevi yönetimi ile görüşmelerimiz oldu. Cezaevi idaresi B1'in yurtdışından getirildiğini ve hukuken uygun olmadığı gerekçesi ile getiremeyeceklerini belirtti. Hayati önem de oluşturabilecek bir vitamindir. Sağlık hakkı açısından idarenin bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Bu ilaçların getirilebilmesi için bir yasa çıktı kısa bir süre önce. Buna rağmen bir cevap alabilmiş değiliz. Leyla Güven'in sağlık durumunun kritik aşamaya gelmesinden kaynaklı ve cezaevi koşullarını da düşündüğümüzde tutuklu bulunmasının hukuksuz olduğunu düşünüyoruz. Ölüm oruçlarına ve açlık grevleri eylemlerine giren kişiler ölümü tercih etmiş olmuyorlar. Düşüncelerini bir şekilde muhataplarına iletme amacıyla bu yolu tercih etmektedirler. Bu yüzden tekrar tekrar B1 vitaminin bir an önce temin edilmesi noktasını vurguluyoruz. Bu doğrudan sağlık hakkı ihlalidir" diye belirtti.
 
Balsak, Güven'in taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini kaydederek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Travmatik bir aşamaya gelmeden bir adım atılmalıdır. Bizler de sizlerin aracılığı ile uluslararası demokratik kurumların ve tarafların duyarlılık göstermesini bekliyoruz."
 
B1 VERİLMELİ
 
Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avukat Serdar Çelebi ise Leyla Güven'e birçok kez disiplin cezası verildiğini aktardı, bu cezalara ilişkin itirazlarını da yaptıklarını söyledi. Güven'in Kürtçe şarkı söylediği gerekçesi ile disiplin cezası aldığını hatırlatan Çelebi, yaptıkları itiraz nedeniyle Güven'in savcılık ifadesinin alındığını kaydetti. Çelebi, "Buna dair kararı da bekliyoruz. Leyla Güven'in talebini biz de avukatları olarak yerinde buluyoruz ve sağlık sorunlarının yanında taleplerinin de gündemleşmesini istiyoruz. B1 evet talebimizdir yerine getirilmelidir ama bunun çok fazla ön plana çıkarılması da müvekkilimizin amacına gölge düşürür. Tecrit kalkmalıdır ve Leyla Güven'in talepleri kabul edilmelidir. Öncelikli ısrarımız bu ve B1 vitaminin verilmesidir" diye belirtti.