1 Ekim 2024 Salı

Kürt işçi 'teröristsin' denilerek linç edilmek istendi

Sosyal medyada paylaşım yapan bir işçi, Bursa'da çalıştığı şantiyede ırkçı faşist saldırıya maruz kaldığını duyurdu ve dayanışma çağrısı yaptı. 

İktidarın nefret söylemleri ırkçılığı artırıyor. Her fırsatta HDP'ye ve Kürtlere nefret kusan AKP-MHP iktidarının yol gösterdiği ırkçı faşistler, cezasızlık politikasından aldığı güçle Kürtlere saldırıyor. 

Bursa Gemlik'te Kürt işçi R. Heval Canpolat çalıştığı taş ocağı şantiyesinde HDP'ye oy verdiği için eski bir uzman çavuş olan kamyon şoförü tarafından darp edildi, darp daha sonra linç girişimine döndü. Öte yandan Kürt işçi patronun talimatıyla gece yarısı işten çıkarıldı ve otobanın kenarına bırakıldı. 

Sosyal medyadan dayanışma çağrısı yapan Canpolat, başından geçenleri twit dizisi olarak aktardı. "6 Haziran Pazartesi günü HDP'ye oy verdiğim gerekçesiyle Bursa'da çalıştığım şantiyede aynı iş yerinde çalışan 2 sivil faşist tarafından ırkçı saldırıya uğradım" diyen Canpolat, şu ifadeleri kullandı:

'HDP'YE OY VEREN KİŞİLER PKK'Lİ TERÖRİST'
"Çalıştığım taş ocağı şantiyesinde akşam yemeği yedikten sonra yemekhane önünde oturan bir grup işçi siyaset tartışıyordu. Bu tartışmanın bir yerinde içlerinden eski uzman çavuş olan kamyon şoförü Recep isimli kişi HDP'ye oy verenlerin PKK'li ve terörist olduğunu söyledi. Ben de o esnada tartışmaya dahil oldum ve HDP'ye oy verdiğimi, bunun için PKK'li ve terörist mi olduğumu sordum.

'DARP ETMEYE BAŞLADILAR'
O da agresif bir şekilde ayağa kalkarak evet yanıtını verdi. Buna karşılık eğer HDP'ye oy vermek PKK'li ve terörist olmaksa ben sana göre PKK'liyim teröristim dedim. Ardından üzerime yürüyerek saldırdı. Onun saldırmasının ardından şantiyede kalan Mehmet isimli işçi olaydan bihaber olmasına rağmen odasından çıkarak onunla birlikte saldırmaya başladı. Her ikisinin saldırısına karşı ben de özsavunmayla karşılık verdim.

'DİĞER İŞÇİLERİN MİLLİ DUYGULARIYLA OYNAMAYA ÇALIŞTILAR'
Araya başka işçiler girerek bizi ayırdılar. Hem saldırı esnasında hem de ayrılmışken bana karşı sayısız defa cinsiyetçi ve ırkçı küfürler edildi. Yanı sıra iki saldırgan diğer işçilerin de milli duygularına oynayıp maniple etmeye çalışarak linç organize etmeye çalıştı.

'GECE YARISI YOL KENARINA BIRAKTILAR'
Saldırıdan bir süre sonra çalıştığımız şirket olan Günyol İnşaat patronlarından Mehmet Günyol şantiyeye geldi. Onun gelmesinin ardından saldırıda bulunan bu kişiler eğer iş yerinden gönderilmezsem beni öldürecekleri, gece boğazımı kesecekleri tehdidinde bulundu. Saldırıdan sonra işveren benimle hiç konuşmadı. Çalıştığım ekipten bir ustaya eşyalarımı hazırlamamı söyledi ve işverenin bu ustaya beni merkeze değil yol kenarına bırakmasını söylediğini duydum.

Şantiyeden ayrıldıktan sonra devlet hastanesine giderek darp raporu için muayene oldum. Muayene sonucunda burnumun kırıldığı ortaya çıktı ve bir gözümde morarmıştı. Dağ başında yol kenarına bırakılmam, ulaşımın sınırlı olması ve saldırının jandarma bölgesinde gerçekleşmesinden dolayı gece geç saate kadar ancak hastane işleriyle uğraştım ve o gece otelde kalarak ertesi gün jandarma karakoluna giderek şikayetçi oldum."

'DAYANIŞMA BEKLİYORUM'
Saldırının Kürt olduğu ve HDP'ye oy verdiği için gerçekleştiğinin altını çizen işçi, "Kürt ulusuyla dayanışma içinde olanların kriminalize edilmesinin bir parçası olarak görüyorum. Sokakta Kürtçe konuştuğu için öldürülenler, sırf Kürt olduğu için ırkçı saldırılara uğrayan tarım işçileri, Konya'da vahşice katledilen Dedeoğlu ailesi ve nice buna benzer saldırganlık bu kriminalizasyonun bir parçası. Bu ırkçı saldırılara karşı öfkeliyim. Faşist barbarlığa karşı bir şekilde mücadele ederken yaşadığım saldırıya da asla sessiz kalmak, hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam etmek istemiyorum."