24 Eylül 2024 Salı

Kod-29 yürüyüşüne polis saldırdı: Çok sayıda gözaltı

İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için Ankara'ya yürüyecek olan TOMİS üyesi Dilbent Türker, Sinbo fabrikası önünde yaptığı basın açıklamasının ardından başladığı yürüyüşüne polis saldırdı, zok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul Avcılar'da bulunan Sinbo fabrikasında çalışan ve kötü çalışma koşullarına karşı sendikaya üye olduktan sonra Kod-29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker'in sürdürdüğü direniş 188. gününe girdi. "İşe iade, Kod-29'un kaldırılması ve sendikal faaliyetlerin engellenmemesi" talepleriyle direnen Türker, hakları için Ankara'ya yürüme kararı aldı. Sinbo fabrikası önünde yapılan basın açıklamasıyla Ankara yürüyüşü başladı.

Yapılan basın açıklamasında, "İnsanca çalışma ve yaşam koşulları için Ankara'ya yürüyoruz. Yürüyüş! Kod adı:29" pankartı açılırken sık sık "Sinbo işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması" ve "Yolumuz işçi sınıfının yoludur" sloganları atıldı. Basın açıklamasına HDP Esenyurt ilçe yöneticilerinin yanı sıra HDP İstanbul milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Hasan Özgüneş, DEV TEKSTİL, DGB, BDSP destek verdi.

Siyasi parti temsilcileri Sinbo işçisi Dilbent Türker'in yanında oldukları belirterek, Ankara yürüyüşünü desteklediklerini açıkladılar. Konuşmaların ardından yapılan basın açıklamasını Sinbo direnişçisi Dilbent Türker okudu.

"Sırtımızdaki yük her geçen gün artıyor" diyen Türker, fabrikaların adeta toplama kamplarına dönüştürüldüğünü dile getirdi. İktidarın işverenlerin istediği her şeyi yerine getirdiğini ifade eden Türker, "Patronların servetlerini arttıran bizlerin yoksulluğunu ve köleliğini derinleştiren saldırılara her gün yenileri ekleniyor" dedi.

Kod-29'a karşı 7 aydır fabrika önünde direndiklerini belirten Türker, bu süreç boyunca keyfi yasaklarla direnişlerinin engellenmeye çalışıldığını ifade etti. Türker, "Saldırılardan hiç birisi bizi haklı ve meşru mücadelemizden alıkoyamadı" diye belirtti.

TOMİS İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan, zor koşullar altında işçi sınıfı adına direndiklerini dile getirdi. insanca çalışma ve yaşam koşulları taleplerini yükselttiklerini ifade eden Eyidoğan, "Bu talepler sınıfımızın talepleridir. Haklı ve meşru taleplerimiz için bugün direniş alanımızdan başlayarak şehir merkezleri ve sanayi havzalarından Ankara'ya yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Desteğe gelenlere teşekkürlerini ileten Eyidoğan, taleplerinin daha fazla görünür olması için demokratik kurumlara destek çağrısında bulundu.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Yapılan konuşmaların ardından yapılmak istenen yürüyüşün önü polisler tarafından kesildi. Polisin yasağını protesto için oturma eylemine hazırlanan kitleye saldıran polis, TOMİS İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker'i gözaltına aldı.  Gözaltına alınan direnişçilerin bırakılması çağrısı yapan kitle oturma eylemini sürdürdü. Polisin ikinci saldırısında çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.