1 Ekim 2024 Salı

Kobanê davasında mahkeme başkanı yalancı tanığı yönlendirdi

Kobanê davasında mahkeme heyeti polisin yıllardır aradığı ama bulmadığı yalancı tanık "Malazgirt"i bularak duruşmada yalanlarını sıraladı. Yalancı tanık önce sadece Ahmet Türk hakkında beyanda bulunmak istediğini söyledi, ancak mahkeme başkanının yönlendirmesiyle diğer siyasetçiler hakkında da soyut iddialarda bulundu.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutsak 108 kişinin yargılandığı Kobanê davasının 13'üncü duruşması 4'üncü gününde Sincan Hapishanesi Kampüsü Duruşma Salonu'nda görüldü.

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, HDP Ankara il ve ilçe örgütleri, HDP'li milletvekilleri ile çok sayıda avukat katıldı. Sincan Hapishanesi'nde tutsak edilen siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı hapishanelerde tutsak edilen siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, "ML1Z0G7R1T" (Malazgirt) adlı yeni bir gizli tanık SEGBİS aracılığıyla dinlendi. Gizli tanığa tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin isimlerini okuyan mahkeme başkanı, "Bu isimler ve 6-8 Ekim olayları hakkında ne biliyorsunuz" diye sordu.

Bu sırada söz talebinde bulunan Avukat Kenan Maçoğlu, gizli tanığa sadece birleşen dosyalar yönünden vermiş olduğu ifadeler yönünden soru sorulmasını talep etti. Talep mahkeme başkanı tarafından reddedildi.

KOBANÊ PROTESTOLARI HAKKINDA BİLGİSİ YOK
Kobanê protestoları eylemlerine ilişkin bilgisi olmadığını söyleyen "gizli tanık" Malazgirt, Ahmet Türk hakkında ifade vermek istediğini belirtti. Malazgirt, Ahmet Türk'ün örgütle bağlantılı olduğuna dair net bir veri sunamazken, bu konuda kendisine sadece bilgi geldiğini söylemekle yetindi. Yalan beyanlarını sıralamakta zorlanan Malazgirt, diğer sorulara, "yazılı ifademde yer verdim" diyerek cevap vermek istemedi.

MAHKEME BAŞKANI İFADENİN KAPSAMINI GENİŞLETMEYE ÇALIŞTI
Avukat Özgür Erol, tanık beyanlarının mahkeme heyetince başkaca isimler üzerinden genişletilmek istendiğini vurgulayarak, gizli tanığa tutuklu siyasetçiler üzerinden soru sorulmasına itiraz etti. Bunun üzerine ara karar kuran mahkeme başkanı, konunun daha önce gerekçelendirildiğini iddia ederek, itirazları reddetti ve gizli tanığa diğer yargılanan siyasetçiler hakkında bilgisi olup olmadığını sordu.

İfadesinin başında sadece Ahmet Türk hakkında konuşacağını söyleyen yalancı tanık Malazgirt, mahkeme başkanının ısrarlı sorularının ardından tutuklu yargılanan siyasetçilere dair de soyut beyanlarda bulundu.

AVUKATLARIN SORULARI REDDEDİLDİ
Yalancı tanığı yönlendirerek HDP'li siyasetçiler hakkında ifade vermeye zorlayan mahkeme başkanı, avukat Kenan Maçoğlu'nun, gizli tanığın dinlendiği SEGBİS odasında naip hakim olup olmadığını ve gizli tanığın Kobanê davası eski hakimi Bahtiyar Çolak'ı tanıyıp tanımadığını sorularına müdahale etti. Mahkeme başkanı, bu soruları "tanığın deşifre olmasını engellemek ve ciddiyetsiz sorular" gerekçesiyle reddetti. Avukat Cihan Aydın ise, gizli tanığın hakkında bir ceza davası olup olmadığını sordu. Bu soru da mahkeme başkanı tarafından reddedilirken, savcı da avukatların sorduğu tüm sorulara itiraz etti.

Siyasetçi Ayla Akat Ata'nın müdafi Özgür Erol ise "Ahmet Türk dışında hakkında ifade verdiğiniz siyasetçilerle ilgili daha önce herhangi bir yerde bir ifade verdiniz mi" sorusuna gizli tanık Malazgirt, cevap vermek istemedi. Ardından Erol, "Ahmet Türk dışında hakkında ifade verdiğiniz isimler şimdi mi, yoksa mahkeme başkanının isimlerini saymasıyla mı aklınıza geldi" diye sordu, ancak mahkeme başkanı bu soruyu da gizli tanığa yöneltmedi. Ardından Erol, gizli tanığın bu kişiler hakkında neden daha önce beyanda bulunmadığını tekrar sordu ve mahkeme başkanının ret gerekçeleri nedeniyle başka soru sormak istemediğini belirtti.

Ardından söz alan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Gizli tanık Malazgirt'in okuma yazması var mı ve örgütte uzun süre mi kaldı, kısa süre mi kaldı" sorularını yöneltti. Savcı bu sorulara da itiraz etti, ancak mahkeme başkanı itirazı reddetti. Malazgirt, "Okuma yazmam var, ancak örgütte ne kadar kaldığıma dair bilgi vermek istemiyorum" diye cevap verdi.

DEMİRTAŞ: ÖRGÜTTE BULUNDUĞUNA EMİN MİSİN?
Demirtaş, "Gizli tanığın okuma yazması belli ki çok iyi. Önündeki kağıttan hiç karıştırmadan ifade veriyor. Bugüne kadar örgütten itirafçı olarak bile ayrılan kimsenin 'Pekaka' ifadesini kullandığını duymadım. 'Pekeke' diye telaffuz ederler. Örgütte bulunduğuna emin misin" diye sordu.

Gizli tanık soruların ardından SEGBİS bağlantısından ayrıldı.

POLİSİN BULAMADIĞI 'YALANCI TANIK MALAZGİRT KOBANÊ DAVASI İÇİN BULUNDU
Yalancı tanık Malazgirt'in Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2019 yılında ifadesine başvurulmak istendiği fakat bulunamadığı bahanesiyle ifadesinin alınmadığı ortaya çıktı. Polis, Malazgirt'in Mardin'de ifadesinin alınması için yazılan müzekkereye 2019 yılında bulunamadığı ve Tanık Koruma Tedbir Kararı olmadığı şeklinde yanıt verdi.

2019 yılında bulunamayan ve hakkında Tanık Koruma Kararı olmadığı söylenen "gizli tanık Malazgirt", 3 yıl sonra Kobanê davası için bulunarak HDP'li siyasetçiler hakkında yalan beyanda bulunmaya yönlendirildi.

'KİMİN HAKKINDA İFADE VERİLMESİNİ İSTERSİNİZ?'
Öğlen arasının ardından devam eden duruşmada ilk olarak avukat Özgür Erol söz aldı. Mahkeme başkanının tanığı yargılananları teşhis ettirmesi yönündeki yönlendirmelerine tepki gösteren Erol, "Bu re'sen delil araştırma çabası içerisinde olduğunuza işarettir. Tanığın beyanları bittikten ve 'benim bu isimler hakkında bilgim yoktur' sözlerinin ardından ısrarla tekrar sordunuz. Kimin hakkında ifade verilmesini istersiniz? Tanıkların dinlenmesinin ardından bizim sorduğumuz soruları da 'can güvenliği' açısından reddettiniz. Yargılama mevzusundan çıkılıp cezalandırma pratiğinin önü alınamazsa burada olduğu gibi sorularımızın bile sorulamadığı bir hale gelinir. Bu soruların engellenmesi çapraz sorgu hakkının engellenmesi anlamına gelir" dedi.

MAHKEMENİN CEZALANDIRMA ARZUSU
Erol, şöyle devam etti: "Hakkında bir ceza davası var mı' sorusunu sorduk. Bu onun can güvenliğini veya gizliliğini etkilemez. Burada başka şüphelerimizi açığa çıkarmak için soru soruyoruz. Sizin bu engellemeleriniz cezalandırma arzularınızı ortaya koyuyor. Dinlenen tanığın dinlenilme usulüne ilişkin sorular sorduk. 'Yanında naip hakim var mı' diye sorduk. Siz yarın hakimliği bırakıp avukatlık yapmaya başlasanız müvekkiliniz için tanığa böyle bir soru sormaz mısınız? Tanığınızın güvenirliğini sorgulamaz mısınız?"

Erol, yalancı tanığın somut veriler sunmadığını, duyumlar üzerinden anlatımlarda bulunduğu kaydetti.

AVUKAT MAÇOĞLU: KARŞIMIZDA MAHKEME HEYETİ YOK TEM VAR
Avukat Kenan Maçoğlu da mahkeme heyetinin tutumuna tepki gösterdi, "Karşımızda mahkeme heyeti yok. Rütbeli terörle mücadele ekibi var" dedi.

Ardından söz alan Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, mahkeme salonlarının siyasetin yapıldığı yer haline geldiğini söyledi, siyaset yaptığı için yargılandığını vurguladı.

SEGBİS aracılılığıyla Kürtçe savunma yapan HDP eski Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, mahkeme heyetinin başından bu yana kendilerini suçlamak için bir arayışta olduğunu söyledi. 

Savunmaların ardından bugünkü oturum sona erdirildi. Davaya 6 Haziran Pazartesi günü devam edilecek.