24 Eylül 2024 Salı

Kobanê Davası: Dünya niçin yargılandığımızı biliyor

Kobanê Davası'nda konuşan Bircan Yorulmaz, "Kürt sorunun barışçıl çözümünü istediğimiz için yargılandığımızı dünya biliyor" dedi.

DAİŞ'in Kobanê yönelik saldırısı sonrasında Kürdistan ve Türkiye'nin pek çok kentinde 6-8 Ekim 2014 yaşanan protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 18'i tutsak 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası'nın 28'inci periyot duruşmasının ikinci oturumu, Sincan Hapishane Kampüsü'nde görülüyor. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, gelen giden evraklar okundu.

Ardından tutuksuz yargılanan Bircan Yorulmaz söz aldı. Duruşmaların kesintisiz bir şekilde sürmesinin kendileri ve avukatları için bir eziyete dönüştüğünü kaydeden Yorulmaz, suçlamalara dikkat çekerek ortada bir illiyet bağı olmamasına rağmen uzun süre tutsak edildiğini hatırlattı. "Bu ne hukuken ne de ahlaken doğru değil. Dosyamızın savcısı da iddianameyi hazırlayan savcı gibi ısrarlı görünüyor. Bu dosyada bahsedeceksek en başta IŞİD'ten söz etmek gerekiyor. İddianamede IŞİD'ten söz edilmiyor. Bunun bilinçli olarak yapıldığını biliyoruz" diyen Yorulmaz, IŞİD'in yaptığı çok sayıda katliamı hatırlatarak, kendilerinin görevinin IŞİD'e karşı mazlumun yanında olmak olduğunu vurguladı.

IŞİD'in binlerce insanı katlettiğini ve bu göz önünde bulundurulmadan bu davaya konu olan olayların anlaşılamayacağını ifade eden Yorulmaz, şöyle devam etti: "IŞİD, Musul'dan edindiği silahlarla Kobanê sınırına dayandı. IŞİD'in oraya ele geçirmesi durumda 200 bin insan katledilebilirdi. İnsanlar sınırda eylemler yapıyordu. İnsani yardım koridoru açılması talep ediliyordu. HDP de insani yardımda bulundu. HDP ile hükümet ve devlet yetkilileri arasında görüşmeler sürüyordu. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 'IŞİD'e desteğimiz yok. Kobanê ve Kürtlerin yanında olacağız' şeklinde açıklamalar yaptı. PYD'nin insani yardım talepleri birçok defa yerine getirildi. Sadece bir mail aldığımız PYD ile Türkiye'nin işbirliği ile bu insani yardımlar oldu."

HDP'nin hiçbir katliama susamayacağının altını çizen Yorulmaz, HDP'li olduğu için yargılandığını söyledi. Yorulmaz, şöyle devam etti: "Kürt sorununda adil, barışçıl bir çözüm istediğimiz için yargılandığımız tüm dünya biliyor. Bu kumpasa ortak olmayın. HDP'nin içinde yer aldığımız için yapılan bu zulme son verin. Bir çetenin içinde yar aldığı ortaya çıkan bir hakimin kabul ettiği bir iddianame ve açılan dava ile karşı karşıyayız. Soruşturmanın başından beri hedef gösterildik. Bunların verdiği zararlar nasıl telafi edilecek?"

Yorulmaz siyasetçilerin tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yorulmaz'ın beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.