24 Eylül 2024 Salı

Kobanê davası 14 Ağustos'a ertelendi

Kobanê davasının 28'inci duruşmasının 4'üncü periyodu görüldü. Duruşma 14 Ağustos'a ertelendi.

Kobanê davasının 28'inci duruşmasının 4'üncü periyodu Sincan Hapishane Kampüsünde görülmeye devam etti. Bugünkü duruşmaya tutsak siyasetçilerin bir kısmı ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) temsilcileri katıldı.

Duruşma tutuksuz yargılanan Can Memiş'in esas hakkındaki savunmasıyla başladı.

"Bana Kobanî olaylarında nerede olduğum sorulmadı. Bana, ‘Kobanî olaylarına katıldın mı?' sorusu soruldu. Emniyet aşamasında ve hiçbir yerde nerede olduğum sorulmadı. Herkes toplantıda olduğum olmadığım üzerine odaklanmıştı. 6- 8 Ekim'de ne oldu? HDP, kadın örgütleri, sendikalar ve dernekler Suruç'ta nöbet tuttular. Çadır etkinliği denilmiş ama çadır etkinliği yapılmadı ki. Ben de sınırda nöbet tuttum. IŞİD'in sınırdan geçmemesi için yapılan nöbetlerdi bunlar. Bu nöbetlerin Türkiye'nin değil IŞİD'in aleyhine olduğunu görmeliyiz" diyen Memiş, savcının suç üretmeye çalıştığının altını çizdi.

HDP'de yer almasının savcılık tarafından "örgüt stratejisi" olarak nitelendirilmesine tepki gösteren Memiş, "20 yaş altında yönetim kademelerinde yer almak partinin tüzüğü ile ilgilidir. Bu diğer partilerde de var. Bu durum bizi suçlu haline getirmez. Gençler bu tür suçlamalarla karşı karşıya kalacaksa nasıl siyaset yapacak? Siyaset emekli kahvehanesine dönüşmedi mi? Eğer böyle suçlanacaksa hiçbir genç hiçbir siyasi partide yer almasın" ifadelerini kullandı.

Memiş, yargılandığı davadan dolayı çalışma alanı bulamadığını, Amerika'da bir okul kazandığını ama yurt dışı yasağı nedeniyle gidemediğini söyledi. Memiş, yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti, Memiş için uygulanan adli kontrol uygulamasının kaldırılması taleplerini reddederek duruşmayı 14 Ağustos'a erteledi.