24 Eylül 2024 Salı

Kıdem tazminatı gasp edilen A101 işçisi için adliye önünde açıklama

Mağaza Market-Sen, A101'de çalışırken istifaya zorlanan ve hakları gasp edilen A101 işçisi Gizem Gül'ün açtığı davanın duruşması öncesinde İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Mağaza Market-Sen, 4 yıl boyunca A101'de çalışan ve kıdem tazminatı gasp edilen işçi Gizem Gül'ün açtığı dava öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

A101 işçisi Gizem Gül, pandemi sürecinde 3 ay boyunca her gün en az 10 saat çalıştırıldı. 3 ay boyunca ise sadece 1 gün izin kullanabildi. Mağaza sorumlusu olan Gül, çalışırken envanter sayımlarında en az 15 saat mesai yaptı. Başka mağazaların envanter sayımlarına da gönderildi.

Fazla çalışmasına rağmen mesai ücretleri ödenmeyen Gül, kasa açıklarını kendi cebinden ödemek zorunda bırakıldı. Gül, A101 bölge sorumlusu tarafından, istifa yazmaya zorlandı. Yazmazsa haklarını alamadan işten atılacağı, yazarsa işine devam edeceği söylendi. İşçinin tarihsiz olarak istifası alındı. Bu olayın ardından iş yerinde rampadan düşerek yaralanan işçi 10 gün rapor aldı. A101 işçisi Gizem Gül'ün raporunun bittiği gün, A101 tarihsiz olarak aldığı istifayı işleme koydu. İşçinin kıdem tazminatını gasp ederek iş akdine son verdi.

"A101'de köleliğe son vereceğiz" pankartının açıldığı eylemde konuşan Gizem Gül şunları "Ben 4 yıl A101'de Mağaza Sorumlusu olarak çalıştım. Fazla mesailerim, tazminatım hiçbir hakkımı alamadım. Tanzim Markette nasıl hakkımı arıyorsam, A101'de de hakkımı arayacağım. Bunun için sendikama çok teşekkür ediyorum. Ben yolumdan hiçbir zaman dönmeyi düşünmüyorum" dedi.

Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu üyesi Doğan Aras ise "Biz Gizem arkadaşımızla A101'de çalışırken değil, Tanzim Market'te hakları gasp edildiğinde karşılaştık. Çalıştığımız yerin, çalıştığımız marketin yeri değişse de gasp edilen hakların, sömürülen emeğin şekli değişmiyor" diye kaydetti.

Aras, "A101, Türkiye'nin dört bir yanında 10 binden fazla şube açmış. O şubelerde sadece ürün satarak ciro kazanmıyor. İşçilerin gasp ettikleri kıdem tazminatından onlara yaptırdıkları fazla mesailerinden cirolarına ciro katarken 4-5 yıl boyunca çalışmış işçilerin emeğini gasp ediyorlar. İşçilere ise bu mahkemelerde tek başlarına haklarını aramak kalıyor. Bu vakte kadar o mahkemelerde yalnız kaldılar ama bundan sonra Mağaza Market-Sen, market işçilerini asla yalnız bırakmayacak. Hiçbir market işçisi asla yalnız yürümeyecek" diye konuştu.