24 Eylül 2024 Salı

KESK: Yüzde 1 barajı yok hükmündedir

KESK Yürütme Kurulu, toplu sözleşme sürecinin sona ermesiyle birlikte sarı sendikaların yüzde 1 hukuksuzluğuna dayanarak örgütlenme faaliyeti yürüttüğüne dikkat çekti. 

2022-2023 yıllarını kapsayan "toplu sözleşme" süreci altı milyon kamu emekçisi ve emeklisi için ağır kayıplarla sona erdi. Ancak yandaş konfederasyona bağlı sendika yöneticileri "satış sözleşmesi" niteliğindeki mutabakatı "bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık" sözleriyle övmeye devam ediyor. 

Konuya ilişkin açıklama yapan KESK Yürütme Kurulu, "Söz konusu ‘sendikacılar’ bununla da kalmayıp yüzde 1 barajı hukuksuzluğuna dayanan bir örgütlenme faaliyeti yürütmektedir. Bunun için ya ‘sadece Memur Sen’e bağlı sendikalara üye olanlar toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanacak’ ya da ‘falanca sendika yüzde1 baraj altında kaldı, toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanmak için bize üye olun’ türünden sözlerle yalana, dolana, hileye başvurulmaktadır. Toplu sözleşme ve bütçe süreci değerlendirmesi için tüm yurtta örgütlenme çalışmalarına devam eden konfederasyon ve sendika yöneticilerimiz söz konusu çevrelerin KESK’e bağlı sendikaların da yüzde1 barajı altında kaldığına dair kara propagandası ile karşılaşmaktadır" denildi.

Yüzde 1 barajının yok hükmünde olduğu kaydedilen açıklama şöyle devam etti: "Toplu sözleşmeler ile çalışanların daha önceki toplu sözleşmeler ile hüküm altına alınmış, kazınılmış haklarının aleyhine düzenleme yapılamaz.

Toplu sözleşmelerle yasaların alt sınır getiren, nisbi emredici, hükümleri çalışanlar lehine düzenlenebilir. Buna karşın 4688 sayılı yasanının ilgili düzenlemesinde olduğu gibi mutlak emredici düzenlemeler/yasaklar toplu sözleşmeler ile değiştirilemez. Dolayısıyla en başından beri altını çizdiğimiz üzere yüzde 1 barajı yok hükmündedir.

Bir kez daha uyarıyoruz. Yasanın emredici hükmüne rağmen bu ayrımcı düzenlemeyi uygulayanlar ve bu hukuksuzluğa sırtını dayayan, yalanla dolanla ‘örgütlenme çalışması’ yürütenler suç işlemektedir.

KESK olarak tüm kamu emekçilerini yandaş sendika tekeli yaratmaya dönük yalanlara itibar etmemeye, sendika seçme özgürlüğünü ortadan kaldıran tüm saldırılara karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."