23 Kasım 2024 Cumartesi

KESK: Temel sorun örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının tanınmamasıdır

Yüzde 2 barajını geçen sendikalara üye kamu emekçilerine verilecek toplu sözleşme ikramiyesini iptal eden AYM kararına ilişkin açıklama yapan KESK, "Temel sorun uluslararası, Anayasal ve yasal düzenlemeler çerçevesinde temel hak ve özgürlükler kapsamında güvence altına alınmış örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının tanınmamasıdır" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, "toplu sözleşme ikramiyesinin iptaline" ilişkin AYM kararına dair TÜM BEL-SEN Genel Merkezi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, 5 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanan AYM kararıyla, yüzde 2 barajını aşan kamu emekçileri sendikalarına üye olanlara aylık 548 TL olarak ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini, yüzde 2 barajı altında kalan sendika üyelerine ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin ise iptal edilmediğini kaydetti. AYM kararıyla sendika üyesi tüm kamu emekçilerinin tabanda, aylık 190 TL'de eşitlendiğini ifade eden Koçak, MEMUR-SEN ve KAMU-SEN'in kararı "garabet" olarak nitelendirdiğine işaret etti.

Koçak, şöyle devam etti: "Ancak bu garabetler silsilesinin kaynağında önceki gün açıklanan Anayasa Mahkemesi kararı değil, yıllardır çalışma hayatına iktidarlar eliyle sokulan, gittikçe daha da bozuşturulan sistem vardır. Bu garabetler silsilesi kamu emekçisini hala kapı kulu olarak gören zihniyetten beslenmektedir. Bu garabetler silsilesinin kaynağında örgütlenme özgürlüğünün yasaklarla, ayrımcılıkla engellenmesi vardır. Bu garabetler silsilesinin kaynağında iktidarın hem işveren hem hakem olduğu, toplu sözleşme adı altında satış sözleşmeleri ile kamu emekçilerine ve emeklilere her geçen gün daha fazla yoksulluk ve güvencesizlik dayatılması vardır."

Sistemin aynı sorunlara ve taleplere sahip kamu emekçilerini böldüğünü, suni gündemlerle kutuplaştırdığını dile getiren Koçak, "Açık ve net bir şekilde ifade etmek gerekirse iktidar ve yandaş konfederasyon yöneticilerinden oluşan ittifakın gündeminde kamu emekçisi ve emeklisi ile 6 milyonluk devasa bir kitlenin yaşadığı, yaşamakta olduğu sorunlar dün de yoktu, bugün de yoktur" dedi.

Devlet güdümlü sendikaların AYM kararı sonrasında da yine sadece kendilerini garantiye almaya çalıştığını kaydeden Koçak, "Küçümsemiyoruz ama bugün kamu emekçilerinin bir yemek parasına dahi yetmeyecek toplu sözleşme ikramiyesinden çok daha yakıcı, çözüm bekleyen sorunları vardır. Ama bu ne mevcut iktidar bloğunun ne de bu bloğun sendikal alana izdüşümünden ibaret olanların umurunda değildir" dedi.

KESK olarak göstermelik ikramiyeler yerine tüm kamu emekçilerine maaşları üzerinden ödenecek gerçek bir ikramiye mücadelesini sürdüreceklerini kaydeden Koçak, şöyle devam etti: "Temel sorun uluslararası, Anayasal ve yasal düzenlemeler çerçevesinde temel hak ve özgürlükler kapsamında güvence altına alınmış örgütlenme ve toplu pazarlık hakkının tanınmamasıdır. Bu nedenle temel mücadele de 2024'ün dünyasında bizleri hala kapı kulu olarak gören zihniyete karşı omuz omuza vererek sendikal hak ve özgürlükleri kazanma mücadelesidir. Bunun için KESK olarak sendikalara üye olsun olmasın tüm kamu emekçilerini sendikal hak ve özgürlüklerin önünü açan düzenlemeleri, grev hakkı ile tamamlanmış bir gerçek bir toplu pazarlık sistemini hayata geçirmek için tek ses olmaya, birlikte mücadele etmeye, KESK'e bağlı sendikalarda örgütlenmeye çağırıyoruz."