22 Eylül 2024 Pazar

KESK MYK duruşması: Efrîn'de büyük suçlar işlendi

"Afrin'e saldırı kaosu derinleştirir" açıklaması yapan KESK MYK üyesi 7 kişinin yargılandığı dava görüldü.
KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi 7 kişi hakkında Türkiye'nin Efrin'e gerçekleştirdiği operasyon sürecinde "Afrin'e saldırı kaosu derinleştirir" başlıklı açıklamadan dolayı açılan davanın ilk duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmada tutuksuz yargılanan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz ile avukatları hazır bulundu. Diğer MYK üyeleri mazeret bildirerek, duruşmaya katılmadı. TTB, TMMOB, İHD yöneticileri ve DİSK üyeleri duruşmayı izledi.
 
'BURADA YARGILANAN BARIŞTIR'
 
Duruşmada ilk olarak KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik söz aldı. Bozgeyik, "Şuanda Ankara Adliyesi'nde yargılanan asıl şey barıştır. Burada yargılanan bizim barışa dair düşüncelerimizdir. Konfederasyonumuz olan KESK kurulduğu günden bu yana savaşı değil barışı savunmuştur" dedi.
 
MYK üyeleri olarak Efrin operasyonu sürecinde sendika tüzüğünde yer alan amaçlar ve ilkeler doğrultusunda sendikal hak kapsamında açıklama yaptıklarını ifade eden Bozgeyik, "İddia makamın belirttiği gibi halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmedik. Bu anlamı ile suçlamaları kabul etmiyorum ve beraatımı talep ediyorum" diye belirtti.
 
'POLİSLER İTİRAF ETMİŞTİ'
 
Ardından söz alan KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz ise "2014 yılından bu yana KESK MYK üyesiyim. Bu suçlamalara ilişkin burada zorlama bir suçlama olduğunu gördüm. Daha önce soruşturma kapsamında Ankara Emniyeti'nde verdiğim ifade sırasında, polislerin konu ile bütünlüğü olmayan birkaç sosyal medya paylaşımım dosyaya eklediklerini gördüm. Ve kendilerine sorduğumda ise şöyle ilginç bir cevap almıştım. Polisler bana, 'Dosyada bir şey olmadığı için ve dosyayı güçlendirmek için böyle bir şey yaptık' dediler. Şimdi bu bile kendi başına dosyanın ne derece boş olduğunu gösteren bir durumdur" ifadelerini kullandı.
 
'SENDİKACININ GÖREVİ İNSAN YAŞATMAKTIR'
 
Açılan soruşturmaların ve davaların konfederasyonları ve yöneticilerini kriminalize etmeye yönelik olduğuna işaret eden Gürbüz, savunmasını şöyle sonlandırdı: "Dünyanın her yerinde sendikalar savaşın karşısında durmuşlardır. Bir sendikacının görevi insan yaşatmak olmalıdır. Suçlamaları kabul etmiyorum ve beraatımı talep ediyorum."
 
Sendika avukatı aynı zamandan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise "Suçun maddi hiçbir yanı yok. İddia makamı hiçbir delil göstermeden suçlama yapmıştır. Dosyada gördüğümüz kadarı ile kanıt hükümlülüğü tersine dönmüştür" dedi.
 
'SAVAŞ İSTEYENLER SERBEST'
 
"Şimdi TSK'nin Efrin'e ne olduğu belli olmayan paramiliter güçler ile yaptığı operasyon sonucu çok büyük suçlar yaşandı" diye konuşan Türkdoğan, "Türkiye'de bazı sendikalar savaşın desteklerken, bazıları ise barışı savundu. Savaşı destekleyenlere bir şey olmazken, barış isteyenler suçlu gibi gösteriliyor. KESK MYK üyelerinin hazırladığı bu metinde örgüt propagandası yok sadece ve sadece bir barış metnidir. Dolayısı ile bir konfederasyon savaşa karşı çıktıysa, bu kıymetli ve değerli görülmelidir. KESK suçlanmak yerine kutlanmalıdır. Bu doğrultudan müvekkillerimin beraat edilmesi gerektiğini belirtiyorum" diye konuştu.
 
Söz alan savcı da dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti.
 
Ara kararını veren mahkeme heyeti, diğer tutuksuz sanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmesini, ifadesi alınan Mehmet Bozgeyik ile Ramazan Gürbüz'ün duruşmadan veraset etmesini isteyerek, duruşmayı 7 Mart 2019 tarihine erteledi.