24 Eylül 2024 Salı

KESK iktidarın sefalet ücreti dayatmasına karşı Ankara'ya yürüyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sefalet ücreti dayatmasına karşı KESK 18 Ağustos'da Batman ve Edirne'den Ankara'ya yürüyecek. Yürüyüşe ilişkin konuşan KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri Varol Öztorun, taleplerimizi Ankara yürüyüşünde bir kez daha diye getireceklerini söyledi.

Yaklaşık 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin 2022 ve 2023'te yapılacak zam oranlarının belirleneceği 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet zam teklifini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyuna yaptığı açıklamada teklifin "2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 5, 2023 yılı için yüzde 6 enflasyon farkı + yüzde 6 enflasyon farkı önerisinde bulunuyoruz" olduğunu söyledi.

BAKANLIĞIN TEKLİFİ PAZARLIK KONUSU DAHİ OLAMAZ
"Hükümet 2022 yılı ilk altı ayı için yüzde 5 +enflasyon farkı, ikinci altı ay için yüzde 6+enflasyon farkı, 2023 yılı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkı teklif etti, bu teklif kabul edilemez. Gerçek enflasyonun yüzde 45'leri bulduğu bir dönemde bu teklif pazarlık konusu dahi olamaz" diyen KESK, Ankara'ya yürüyecek

İKİ KOLDAN YÜRÜYÜŞ
18 Ağustos günü Batman ve Edirne'den "İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için yürüyoruz" şiarıyla Ankara'ya yürüyecek olan KESK, 20 Ağustos günü Ankara'da açıklama yapacak.

Yürüyüşe ilişkin ETHA'ya konuşan KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri Varol Öztorun, yaklaşık 6,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin 2 Ağustos'ta başladığını söyledi. Konfederasyonların taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiğini ifade eden Öztorun, "Taleplerde ekonomik başlıklar öne çıksa da diğer maddeler de önemli. KESK olarak, bunların öne çıkarılması gerektiği, görüşülmesi gerektiği yönündeki taleplerimizi ilettik. Burada en önemli talebimiz; 2012'den beri toplu sözleşme görüşmelerinin grevsiz yürütülüyor. Bütün toplu sözleşmelerde zam talebi Yüksek Hakem Kurulu tarafından onaylanıp yürürlüğe giriyor" dedi. Öztorun, KESK'in 6 temel taleplerini şöyle sıraladı: "İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret; halktan yana bir kamu hizmeti; temel gelir güvencesi; güvenceli istihdam, güvenli gelecek; demokratik, adil bir çalışma yaşamı; gerçek bir toplu pazarlık."

YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE ÜCRET
Öztorun, açlık sınırının 2.900 TL, yoksulluk sınırı 9.000 TL civarında olduğunu hatırlatan Öztorun, "4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kamu emekçisinin maaşının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerekiyor" diye belirtti.

KHK İLE İHRAÇ EDİLEN KAMU EMEKÇİLERİ İŞLERİNE İADE EDİLSİN
Öztorun, KESK olarak toplu sözleşme görüşmelerinde bir diğer taleplerinin 'hukuksuz ve keyfi olarak OHAL-KHK'leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini, geriye dönük tüm hak kayıplarının karşılanması' olduğunun altını çizdi.

190 SAYILI ILO ŞİDDET VE TACİZ SÖZLEŞMESİ ONAYLANSIN
Toplu sözleşme görüşmelerinde ayrı bir kadın başlığı altında taleplerini Bakanlığa ilettiklerini söyleyen Öztorun, bu talepleri şöyle aktardı: "Kadın kamu emekçilerine çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılığın, mobbingin son bulmasını istiyoruz; İstanbul Sözleşmesi'nin tek taraflı fesih edilmesinin iptal edilmesini, dolaysıyla İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istiyoruz; 25 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanmasını istiyoruz."

EYLEMLERİMİZİ BÜTÇE DÖNEMİNDE YOĞUNLAŞTIRACAĞIZ
KESK Eğitim, Örgütlenme ve Basın Yayın Sekreteri Varol Öztorun, "İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için yürüyoruz" şiarıyla yapacakları yürüyüşün son olmayacağını belirtti. Öztorun, "Çünkü bütçe dönemi geliyor. Bu mücadelemiz sadece toplu sözleşme dönemiyle sınırlı değil, bütçe döneminde kamu emekçilerine verilecek ücret belirleniyor. Bu dönemde de eylemlerimizi zenginleştirerek büyüteceğiz" dedi.