20 Eylül 2024 Cuma

KESK: Bedeli ne olursa olsun, barış için mücadele edeceğiz

Ankara'da sendika yöneticileri ve siyasetçilerin gözaltına alınmasına ilişkin SES Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, "Arkadaşlarımız barış talep ettikleri için gözaltında. Bedeli ne olursa olsun, barış için mücadele edeceğiz" dedi.
Ankara'da bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında HDP, DBP, HDK, SES ve Tüm Bel-Sen üye ve yöneticilerini gözaltına alındı. Gözaltılara ilişkin KESK, SES Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, geçtiğimiz günlerde KESK'in İzmir'de gerçekleştirdiği bölge mitingini ve dün Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen 25 Kasım eylemlerini anımsatarak "Samsun, Adana, Diyarbakır ve İstanbul'da yapılacak miting hazırlıkları, kadınların şiddete karşı sokaklara dökülmesi iktidarı ve devlet organlarını telaşa düşürmüş olmalı ki hemen hareket geçildi" dedi.
 
Gözaltına alınanların adreslerinin belli olduğunu ve çağrılmaları durumunda ifade vermeye geleceklerini söyleyen Bozgeyik "Ancak iktidar gözaltı ve tutuklamalar yoluyla muhalif kesimleri sindirmeyi, korku dalgası yaratmayı hedeflediğinden bu politikayı özellikle ve sistematik olarak uygulamaktadır. İktidarlarını sürdürmek ve faşizan politikalarına meşruiyet kazandırmak için demokratik eylem ve etkinliklere katılmamız yasadışı faaliyetlermiş gibi sunuluyor. Toplantı ve gösteri hakkımızın kullanımı valiliklerin ya da idarecilerin insafına bağlı değildir. Valilerin keyfiliklerine uymak zorunda değiliz. Anayasa'ya aykırı yasaklara ve talimatlara uyma yükümlülüğümüz yoktur" dedi.
 
Bozgeyik, evleri basılan sendika üye ve yöneticilerinin, KESK'in 2016 yılında sağlık ve yaşam hakkını savunmak amacıyla Ankara Sakarya Caddesi'nde gerçekleştirilen ve barış talebinin ifade edildiği "beyaz bayrak" eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını belirtti.
 
Bozgeyik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Barış talebinin suç unsuru olarak görülmesi kabul edilemez. Ülkemizde ve bölgemizde çatışmaların her gün biraz daha tırmandığı bir süreçte barış talebini dile getirmek kadar insani başka hangi talep olabilir! Emekçiler dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da bedeli ne olursa olsun barış için mücadele edecektir.
 
"Ancak hukuk hiçbir dönemde bu kadar ayaklar altına alınmadı. Temel hak ve özgürlükler hiçbir dönemde bu denli ihlal edilmedi. Siyasi iktidarı bir kez daha uyarıyoruz; göz altılarla, tutuklamalarla bizleri emek, demokrasi ve barış mücadelesinden alıkoyamayacaksınız!
 
"Arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını kınıyoruz. Yöneticilerimiz derhal serbest bırakılmalı, hukuk tanımaz saldırılara son verilmelidir."
 
SES: GÖNÜL ERDEN SERBEST BIRAKILSIN
 
Yaşanan gözaltılara ilişkin SES de yazılı açıklama yayınlayarak, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden'in bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada, "Bu gözaltı sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin onurlu mücadelesine ve halkın sağlık hakkı talebine yönelik bir saldırıdır" dedi.
 
Yaşanan gözaltı saldırısının halkları birbirine düşman edilmesine karşı barışı savunanlara yönelik olduğu vurgulanan açıklamada, "Bilinmelidir ki bu tür saldırılar sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emek, barış ve demokrasi mücadelesini engelleyemeyecektir. Siyasi iktidarı uyarıyoruz temel hak ve özgürlükleri engelleyen bu tür uygulamalara derhal son verilmeli, gözaltına alınan Eş Genel Başkanımız ve gözaltına alınan diğer sendika yönetici ve üyeleri ile demokratik kurum temsilcileri derhal serbest bırakılmalıdır" diye belirtildi.