1 Ekim 2024 Salı

Kerestecioğlu: Şiddetle mücadele kapsamında DİB'e ne kadar bütçe ayrıldı?

Diyanet İşleri Başkanlığı, şiddet uygulayanla mücadele yerine şiddete uğrayana salık veriyor. Konuyu Meclis gündemine getiren HDP Milletvekili Kerestecioğlu, "Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçe ne kadardır?" diye sordu.

Kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğini ileri sürülerek Diyanet İşleri Başkanlığı ile çeşitli protokoller imzalandı. Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında çeşitli protokollerin erkek şiddetini önlemeye dönük olmadığı tam tersine, kadına erkege biat etmesinin salık verildiği ortaya çıkmıştı. Haberlere göre, DİB persenoli sığınaklarda görev almaya başladı, şiddete uğrayan kadınların müftülüklere bağlı aile ve dini rehberlik bürolarına başvurması teşvik edildi. Rehberlik bürolarında danışmanlık yapan kişilerin, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin dahi ne olduğunu bilmediği, yasal hakları kullanmama yönünde tavsiyelerde bulunduğu, şiddet aile içinde yaşandığı için olayı örtbas ederek şiddet uygulayanın ‘suyuna gitmeyi’ salık verdi.

Konuyu Meclis gündemine getiren HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, DİB eliyle yapılan çalışmalarda yer alan personelin şiddetin bir suç olduğunu ve failinin erkek olduğunu kavramayamadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Danışmanı Fuat Oktay'ın yanıtlaması üzerine soru önergesi veren Kerestecioğlu, gerekçesinde "Görüşmelerde, erkeklerin toplumdaki imtiyazlı konumu ve kadına yönelik şiddet doğallaştırılırken, ev içinde şiddet yaşanmasının sorumluluğu kadına yüklenmekte ve şiddetle mücadele mekanizmalarına yönlendirmek yerine açıkça erkeğe itaat etmeye çağrılmaktadır. Bu çalışma dahi erkek şiddetinin önlenmesinde DİB’e atfedilen rolün başarısız olduğunu, üstelik DİB’in çalışmalarının şiddetle mücadeleye zarar verdiğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakanlıklarla Diyanet İşleri Başkanlığı arasında 2011 yılından bu yana şiddeti önleme konusunda kaç protokol yapıldığını soran Kerestecioğlu, bu alana dair Diyanet İşlerine ayrılan bütçe hakkında bilgi verilmesini istedi. 

Kerestecioğlu şu souları yöneltti:

-Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bakanlıklar arasında 2011 yılından beri şiddeti önleme konusunda kaç protokol yapılmıştır?

-Kadına yönelik şiddet konusunda danışmanlık veren DİB personeli sayısı kaçtır? Bu personel hangi birimlerde çalışmaktadır?

-Şimdiye kadar kaç DİB personeline, kaç kez eğitim verilmiştir?

-Eğitimler kimler tarafından verilmektedir? Bu eğitimlerin etkisi nasıl ölçülmektedir?
 
-Başta Diyanet İşleri Başkanı olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı altında görev alan personelin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı söylem ve pratikleri sık sık basına yansımaktadır. Şimdiye kadar bu konuda tarafınızca başlatılmış bir idari soruşturma bulunmakta mıdır?

-DİB’e kadına yönelik şiddetle bütüncül mücadele konusunda neden bu kadar büyük sorumluluklar verilmektedir? Bu sorumlulukların doğru şekilde yerine getirilmediği bu kadar açıkken neden bu politikada ısrar edilmektedir?

-Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılan bütçe ne kadardır?