18 Eylül 2024 Çarşamba

KCK ana davasında 89 kişinin cezası onandı, 4'ü milletvekili adayı

Antep Bölge Adliye Mahkemesi, "KCK ana davası"nda 89 kişiye verilen hapis cezalarını onadı. Bunlar arasında HDP'nin milletvekili adayları Leyla Güven, Tayip Temel, Pero Dündar ve Musa Farisoğulları da bulunuyor. Cezala 5 yılın üzerinde olduğu için Yargıtay yolu açık.
HDP Diyarbakır Milletvekili ve Batman milletvekili adayı İdris Baluken'in adaylık listeleri açıklandıktan hemen sonra cezasının onanmasının ardından 4 adayın daha cezası onandı. 
 
Antep Bölge Adliye Mahkemesi, "KCK ana davası"nda 89 kişiye verilen hapis cezalarını onadı. Bunlar arasında HDP'nin milletvekili adayları Leyla Güven, Tayip Temel, Pero Dündar ve Musa Farisoğulları da bulunuyor. 
 
4. Ceza Dairesi, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesince 190 Kürt siyasetçinin yargılandığı ve 154'ü hakkında kararın verildiği davada, 139 kişinin itirazını değerlendirdi.
 
15 KİŞİYE 21 YIL HAPİS
 
Toplam 608 klasör ve 11 bin 84 sayfadan oluşan dava dosyasını inceleyen mahkeme, "örgüt yöneticiliği" iddiasıyla DBP eski Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Mehmet Taş, Erdem Kızılkaya, Hüseyin Yılmaz, Salih Akdoğan, Turan Genç, Senanik Öner, Kemal Aktaş, Çimen Işık, Zöhre Bozacı, Mehmet Nimet Sevim, Lütfi Dağ, Bayram Altun, Ahmet Birsin ve Mehmet Akın'a yerel mahkemenin verdiği 21 yıl hapis cezasını onadı.
 
14 KİŞİYE 18 YIL HAPİS
 
Milletvekili adayı Tayip Temel, Ercan Sezgin, Şinasi Tur, Ahmet Makas, Mazlum Tekdağ, Mükail Karakuş, Ümit Aydın, Seda Akbaş Can, Ali Şimşek, Necdet Atalay, Abdullah Demirbaş, Olcay Kanlıbaş, Tuncay Korkmaz ve Ercan Akyol'a verilen 18 yıl hapis cezasını da onaylayan mahkeme, Akyol'un aynı suçlamayla Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması devam ettiği için hakkındaki hükmün bozularak, dosyasının Adana'daki davayla birleştirilmesine karar verdi.
 
Musa Farisoğulları, Pero Dündar, Hasan Hüseyin Ebem, Abbas Çelik, Zülküf Karatekin, Nadir Bingöl, Ahmet Erdem, Cibrahil Kurt, Yurdusev Özsökmenler, Mehmet Hatip Dicle, Nihayet Taşdemir, Pınar Işık, Elif Kaya, Yüksel Baran, Pelgüzar Kaygısız, Sara Aktaş, Zahide Besi, Adil Erkek, Mahmut Okkan ve Burhan Karakoç'a "örgüt üyeliği" iddiasıyla 9 yıl hapis cezası veren yerel mahkemenin kararını uygun bulan 4. Ceza Dairesi, DTK Eşbaşkanı ve Hakkari milletvekili adayı Leyla Güven ile Demir Çelik, Mehmet Tarih, Hasan Fırat Üner, Hasan İraz, Celal Yoldaş, Ahmet Ertak, Fırat Anlı, Selim Sadak, Hüseyin Kalkan, Songül Erol Abdil, Etem Şahin, Emrullah Cin, Fikret Kaya, Aydın Budak, Gülcan Şimşek, Nuran Atlı Söyler, Abdullah Akengin, Şeyhmus Bayhan, Ahmet Zirek, Engin Kotay, Kerem Duruk, Esma Güler, Özlem Yasak, Rojda Balkaş Akyüz, Mesut Çetin, Ramazan Ödemiş, Ramazan Deve, Muharrem Erbey, Tuncay Ok, Ahmet İlhan ve Mustafa Doğru'ya verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını da yerinde buldu.
 
AHMET TÜRK VE BAZI SANIKLARA BERAAT
 
Heyet, Ebru Günay, Siracettin Irmak, Servet Özen, Bahri Çeken, Hasan İnatçı, Rahmi Özmen, Ahmet Cengiz, Hüseyin Bayrak, Hacı Erdemir, Heval Erdemli, İhsan Uğur, Sebahattin Dinç, Selahattin Elçi, Kazım Kurt, Garip Kandemir, Zora Erdede, Zeynep Boğa, Takibe Turgay, Alaattin Aktaş, Fethi Suvari, Mehmet Deviren, Nizamettin Onar, Zeynel Mat, Atilla Koca, Mehmet Nesip Gültekin, Aygül Arat, Resul Erkaplan, Abdulserdest Tan, Serdar Zirik, Abdullah Aflatun, Abdurrahim Barandağ, Abdullahhalık Katar, Abdulgafur Şen, Ekrem Elbat, Gülistan Dehşet ve Ahmet Türk hakkındaki beraat kararını onadı.
 
Mahkeme, Ferhan Türk hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla ilgili hükmü yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle bozdu.
 
Zübeyda Zümrüt'e "örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla 5 yıl, Mehmet Güzel ve Mehmet Aksünger'e aynı suçlamasıyla verilen 4 yıl 8 ay hapis cezasının yasaya uygun olduğuna kanaat getiren mahkeme heyeti, Abdurrahim Tanrıverdi, Mustafa ve Osman Ocaklık, Nazim Çağlak ve Türki Gültekin hakkında "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla 6 yıl 9 ay ve Murat Tuğrul hakkında verilen 5 yıl 7 ay hapis cezasını da onayladı.
 
Sanıklar Veysel Yıldırım ve Adnan Bayram'la ilgili beraat kararını uygun bulan 4. Ceza Dairesi, Veysel Akar'ın 6 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı hükmü yeterli delil olmadığı gerekçesiyle bozdu ve beraatine karar verdi.
 
4'Ü MİLLETVEKİLİ ADAYI
 
Hapis cezası onanan Kürt siyasetçilerden 4'ü milletvekili adayı.
 
-6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan tutuklu DTK Eşbaşkanı Leyla Güven Hakkari 1. sıra milletvekili adayı. 
 
-18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve gazeteci kökenli olan Tayip Temel Van 5. sıra milletvekili adayı.
 
-9 yıl hapis cezasına çarptırılan Pero Dündar Mardin 2. sıra milletvekili adayı. 
 
-9 yıl hapis cezasına çarptırılan Musa Farisoğulları Diyarbakır 9. sıra milletvekili adayı
 
Milletvekili adaylarının hapis cezaları 5 yılın üzerinde olduğu için Yargıtay yolu açık. Avukatların dosyayı Yargıtay'a taşıyacağı ve bu nedenle adaylıklarının hala geçerli olduğu öğrenildi.