24 Eylül 2024 Salı

Kayıp yakınları Diyarbakır'da Ahmet Akbaş'ın akıbetini sordu

Diyarbakır'da kayıp yakınları 534. eylemde Dersim'in Hozat ilçesi Çaytaşı köyünde düzenlenen operasyon sırasında askerlerce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Akbaş'ın akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlendiği oturma eyleminin 534'üncüsünü dernek binasında gerçekleştirdi.
 
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları, İHD eski Genel Başkanı Hüsnü Öndül, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.
 
Eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Adnan Örhan, 4 Mayıs 1938'de kararı alınan Dersim katliamında yaşamını yitirenleri andı. Geçmişten bugüne katliamların, kayıpların ve failli meçhullerin tarihin karanlık sayfalarında yerini aldığını ifade eden Örhan, kayıpların ve failli meçhul cinayetlerin akıbetini ortaya çıkarmak için verdikleri mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Örhan, "Hükümetler her ne kadar yaşanan kayıplar ve failli meçhul cinayetler bizim dönemimizde değildi deseler de kendilerinin de sorumlu olduğunu buradan hatırlatmak isteriz" diye konuştu. Yıllarca sürdükleri mücadelede yargının hiçbir faili cezalandırmadığını hatırlatan Örhan, "Kayıp yakınları olarak mahkemelere sunduğumuz deliller, şahitler, belgeler hiçbir karşılık bulmadı. Yargının da bu konuda keyfi davrandığı, dosyalarımızı rafları tozlara koyduğunun göstergesidir. Buna rağmen hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik" şeklinde konuştu.
 
'ANNELERE SAYGISIZLIK'
 
Açlık grevlerinin kritik aşamayı geldiğini ve ölüm oruçlarının başladığını aktaran Örhan, hapishanelerde çocukları açlık grevinde olan annelerin, çocuklarının yaşaması için yaptıkları basın açıklamaları ve eylemlerde polisler tarafından pervasızca müdahalelerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bunun annelere yapılan saygısızlık ve hukuksuzluk olduğunu vurgulayan Örhan, "Bir polisin annelere herhangi bir fiziki müdahalesi kabul edilemez. Annelerin istediği tek şey çocuklarının ölmemesidir" dedi.
 
'CEZASIZLIĞA KARŞI MÜCADELE'
 
İHD eski Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise kayıp yakınları ve İHD'nin kayıplara karşı mücadelesinin yıllardır aralıksız sürdüğünü hatırlatarak, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" talebinin teknik anlamıyla cezasızlığa karşı bir mücadele olduğunu söyledi. Öndül, kayıp yakınlarının hem Diyarbakır hem de İstanbul'da her Cumartesi günü düzenledikleri etkinliklerle demokratik tepkilerini ve adalet beklentilerini dile getirdiklerini söyledi.
 
GÖZALTINA ALINDI, KAYBEDİLDİ
 
İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın da Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Kayagediği köyünde ikamet ederken 1995 yılında çobanlık yapmak için gittiği Dersim'in Hozat ilçesi Çaytaşı köyünde düzenlenen operasyon sırasında askerlerce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Akbaş'ın, kayıp hikayesini okudu.