1 Ekim 2024 Salı

Kaya: Kadın bilinci oluşturmazsanız Umre'niz kabul olmaz

HDP Milletvekili Hüda Kaya, partisinin İzmir İl Örgütü'nde din alimleriyle bir araya geldi. Topyekün bir kötülükle karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Kaya, iyiliği yaşamak için iyi olmak için insan kalabilmek için aktif adım atılması gerektiğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Milletvekili Hüda Kaya'nın katılımıyla din alimleriyle biraraya geldi.

"Eşitlik, adalet, barış, özgürlük için hep birlikte demokrasiye" şiarıyla il binasında düzenlenen toplantıya HDP İl Eşbaşkanı Kadir Baydur ve PM üyeleri de katıldı.

'EKSİK OLDUĞUMUZ NOKTA DİNİ KİMLİĞİ OLANLARI DİNLEMEK'
Söz alan HDP Milletvekili Hüda Kaya, partisinin zayıf kaldığı ve eksikliğini hissettirdiği alanlardan birinin dini kimliği olan kişilerle, toplumla bir araya gelmek, onların taleplerini karşılamak noktasında nasıl bir program yapılabileceği olduğunu dile getirdi.

Herkesin barış ile gelecekle ilgili derdi olduğunu dile getiren Kaya, "Bizi bu çatı altına toplayan şey de bu sancılar" dedi. Bugün yaşanan saldırıların, zulmün, eleştirilen zihniyete bakıldığında "nasıl insanlar" sorununun yapıldığını söyleyen Kaya, insan olmak demenin insanı kamil olmakta, o basamakları, sancıları, sınavları vere vere çıkmak olduğunu kaydetti.

'TRAVMATİK ACILAR KARŞISINDA İNSAN KALMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Yaşanan travmatik acılarda, "insan kalmaya çalıştığını" belirten Kaya, Türkiye'nin her bir noktasından yaşarken "ölü"ye çevrilen insanlar olduğunu ifade etti. Binlerce insanın maruz kaldığı zulümleri anlatan mesajlar yolladığın aktaran Kaya, "Yoksulluk mücadelesiyle de zindanlarla da kadın cinayetleriyle ilgili ölüm oruçları ile ilgili aslında insan kalmaya çalışıyoruz" dedi.

Bir ayette, "Dikkat edin ki sizi Allah'la aldatmasınlar" uyarısı yapıldığına dikkat çeken Kaya, Türkiye'de bugün tam da bu sorunun yaşandığını vurguladı.

'İYİLİĞİ İSTİYORSAK AKTİF ADIM ATMALIYIZ'
Bir toplum içinde yalan söyleyen çoksa ve yalandan vazgeçiyorsa o kişilerin toplumun başına yönetici olduğunu belirten Kaya, her türlü kötülüğün en ustası olan zihniyetle karşı karşıya olunduğunu kaydetti. "İyiliği istiyorsak, iyi olmak için aktif bir adım atmadıkça biz bu zulmü daha çok yaşarız" diyen Kaya, bunun evrenin bir yasası olduğunu söyledi.

'KADIN BİLİNCİ OLUŞTURMAZSANIZ UMRE'NİZ KABUL OLMAZ'
"Kadın bilinci oluşturmazsanız Umre'niz kabul olmaz" vurgusu yapan Kaya, kadına yönelik şiddet ve katliamlarla kuşatılmış kadınlara ulaşmak gerektiğini kaydetti.

Kaya, "Tarihte şehir kuran tek kadın Hacer'dir, orası da Mekke'dir. Hacca giden, Hatice'nin direnişinin ayak izlerinden geçmezse haccı kabul olmaz. Her ay, her yıl hacca 4 milyon insan gidiyor. Döndüğünde kadının sözünü kesiyor, şiddet uyguluyor, eşit görmüyorsa haccın özünü almamış demektir" diye belirtti.

'İKTİDAR GÜÇLÜ DEĞİL MUHALEFET BASİRETSİZ'
İktidarın hala yaşamasının nedeninin muhalefetin basiretsizliği olduğunu söyleyen Kaya, CHP'li Muharrem İnce'nin Ayasofya'da namaz kılmak için iktidardan davet beklediğine yönelik açıklamasını hatırlattı ve ana muhalefetin bu zihniyetle hareket ettiğini kaydetti. Yanlışlığı "dış güçlerde" aramamak gerektiğini belirten Kaya, "Aynayı kendimize tutmalıyız. Nerede eksiklik yapıyoruz" diye konuştu.

'SARAY'IN ŞATAFATINA BAKMAYIN BİR NEFESLİK SONLARI VAR'
Kaya, örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti ve ekledi: "Bu kadar yanan halk varken bu ülkede neden bu halkı kucaklayamıyoruz." Kaya, eksikliklerin tespit edilip, kitlelere ulaşmak gerektiğini söyledi. HDP'nin "insanlık projesi"nin politik dilden, sözden öte insan olmayı başarmak ve böylelikle iyilerin çoğaldığı bir toplumun sağlanacağını belirten Kaya, "Saray'ın şatafatına bakmayın bir mumluk, bir nefeslik sonları var. Kötülüğün, yalanın sonu budur" dedi.

Kaya'nın ardından söz alan din alimleri karşılıklı fikir alış-verişinde bulundu.