24 Eylül 2024 Salı

Katledilen sendikacılar Kemal Türkler ve Kenan Budak anıldı

DİSK'in kurucusu ve ilk Genel Başkanı Kemal Türkler katledişinin 41. yılında, İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak da katledilişinin 40. yıl dönümünde mezarları başında anıldı.

DİSK'in kurucusu ve ilk Genel Başkanı, Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler katledilişinin 41. yılında, İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak, katledilişinin 40. yıl dönümünde mezarları başında anıldı.

DİSK'in düzenlediği anma törenine DİSK'e bağlı sendikalar ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Topkapı Mezarlığında bulunan Türkler'in mezarı başında yapılan törende konuşan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Kemal Türkler'in katledilişinin üzerinden 41 yıl geçmesi bizim ona olan sevdamızı azaltmaz. Çünkü o işçi sınıfının yol gösterenidir, o işçi sınıfının yüz akıdır. Bugün onların gösterdiği yolda ilerlemeye çalışıyoruz. Türkiye'ye sosyalizmi işçi sınıfı getirecektir. Bizler o görevi yerine getirmek için de mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

Kemal Türkler'in işçi sınıfının önderi olduğu için katledildiğini söyleyen Serdaroğlu, "Kemal Türkler'i öldürerek yeni bir düzen kurmayı amaçladılar. Hâlâ onun için uğraşıyorlar ama Türkler'in bize bıraktığı emanetlere sarılarak ilerliyoruz. Türkler işçi sınıfının asla teslim olmamasını, güçlüden yana olmamasını öğretti" diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da "Böylesi anmalarda yan yana geliyor omuz omuza veriyoruz, koşullar ve zorluklar ne olursa olsun geleceğe dair umutlarımızı yeşertiyoruz. Ülkemizin de dünyanın da zor bir dönemden geçtiğini söylemeliyiz. Türkiye'yi yöneten iktidarın emek düşmanlığıyla, işçi düşmanlığıyla, ırkçılıkla, şovenizmle, kadın düşmanlığıyla ayakta kalmaya çalıştığını görüyoruz. Bütün dünyada pandemi yaşandı fakat bunu en ağır şekilde geçiren ülkelerden biriyiz. Bütün bu pandemi sürecinde, 2 yıldır bütün önlemler, bütün destekler sermaye için hayata geçirildi. AKP bütünüyle tercihlerini sermaye ve şirketlerini korumak için hayata geçirdi" dedi.

Ülkenin baskı ve kuşatmalarla zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Böylesi bir dönemde Kemal Türkler'in emaneti olan DİSK bayrağını taşımak büyük bir onurdur. İşçi sınıfının yöneten olduğu bir Türkiye hedefiyle ilerliyoruz. Çünkü sürdürmeye çalıştıkları bu düzen çürümüştür. Bugün artık korunacak değil kurulacak bir demokrasiye ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

KENAN BUDAK DA MEZARI BAŞINDA ANILDI
Türkler için yapılan anmanın ardından DİSK üyeleri, İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak'ı katledilişinin 40. yıl dönümünde, Zeytinburnu'nda bulunan Silivrikapı Mezarlığı'nda andı. Burada söz alan Ekmek ve Onur üyesi Tamer Doğan, "Kenan yoldaşı anmak yetmez, onu anlamak ve Kenan olmak zamanıdır. Kenan yoldaş örnek bir insandı. Sadece bir gün onu anmak yetmez, onun mücadelesini yükseltmek gerekiyor. Onun yükselttiği sosyalizm mücadelesini tam da alma zamanıdır' dedi.