24 Eylül 2024 Salı

Katledilen işçi kadınlar, Kazancı Yokuşu'nda anıldı

1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda yapılan eylemde katledilen işçi kadınlar Kazancı Yokuşu'nda yapılan eylemle anıldı. Kadınlar, devletin kadınlara yönelik şiddetinin artarak devam ettiğine dikkat çekti, 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını söyledi.

Kadın örgütleri, Taksim Kazancı Yokuşu'nda açıklama yaparak ve karanfiller bırakarak 1 Mayıs 1977'de katledilen işçi kadınları andı.

İktidarın pandemiyi fırsata çevirdiğini vurgulayan kadınlar, pandemi döneminde sermaye ve devletin, her zaman göz diktiği kadın emeğini ve kadın bedenini aile içine hapis etmeye çalıştığını söyledi. 

"Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Jin, jiyan, azadî" sloganlarının atıldığı anmada, "1 Mayıs 77 katliamı devam ediyor. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" pankartı taşındı. Anmada, 1977 yılında öldürülen kadınlar başta olmak üzere, erkek-devlet şiddeti sonucu katledilen kadınların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kadınlar adına açıklama yapan Eğitim-Sen İstanbul 3 Nolu Şube Kadın Sekreteri Seher Güvercin, iktidarın, kadınlara evde çalışmayı adres gösterdiğini söyledi, "Biz biliyoruz ki evde çalışma demek; kadını ailenin bütün emeklerini kadına yükleyerek hem esnek, hem güvencesiz çalıştırmanın yollarını oluşturmaya çalışmaktır" dedi.

Kadına yönelik şiddete karşı önlem almayan AKP'nin saldırganlığını sürdürdüğünü kaydeden Güvercin, salgın süresince devletin kadınlara gözaltı, baskı, tutuklama saldırısının devam ettiğini söyledi. HDP'li belediyelere atanan kayyumları hatırlatan Güvercin, kayyumların hedefinin kadın kurumları olduğunu belirtti, "Birçok siyasetçi kadın arkadaşlarımız tutuklanmış ya da saldırılara maruz kalmıştır" diye konuştu.

'YAŞAM HAKKI İÇİN BURADAYIZ'
Salgının değil kapitalizmin kar hırsının öldürdüğünü vurgulayan Güvercin, şunları söyledi: "Kapalı kongre salonlarında virüsü yayma sorumsuzluğunun bedelini emekçi halklara, sağlık çalışanlarının sırtına yükleyen iktidar, koruyucu tedbir olan aşı tedariğinde tüm sorumsuzluğuyla pandemiyi en başarısız şekliyle yürütüyor. Birinci yılın sonunda gelebilen tam kapanmada ise çarklar işçilerin hayatları pahasına döndürülüyor. Çalışmak zorunda bırakılan emekçiler ve ailelerinin yaşam hakkı için buradayız. Şiddete, ayrımcılığa, tacize, tecavüze, yok sayılmaya karşı 'emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir' demek için buradayız."

İktidarın, çocuk istismarının önünü açan, yaşanan istismarların üstünü örten politikalarına karşı mücadele edeceklerini söyleyen Güvercin, "Doğayı, tarihi, sadece insanı değil tüm canlıları yok ederken kadınlar için 2 kat ağır mağduriyetler üreten savaşa karşı, meydanlardan bir kez daha özgürlük ve barış talebini dillendirmek için buradayız. Görünmeyen, gasp edilen emeğimizin sesini yükseltmek için buradayız. Bizler sendikalı, işçi ve emekçi kadınlar olarak, erkek egemen sistemin bizleri ezmesine ve sömürüsüne karşı, itirazımızı dillendirmek için buradayız. Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir demek için 1 Mayıs'ta her yerdeyiz" diye konuştu.

Eylem, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakılmasıyla son buldu.