24 Eylül 2024 Salı

Kamu emekçilerinin pandemide yaşadığı zorluklar araştırıldı

KESK, "Covid-19 pandemisinin kamu emekçilerinin çalışma düzeni, ücretleri ile ev içi iş yükü üzerindeki etkileri araştırması"nı yayınladı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) "Covid-19 pandemisinin kamu emekçilerinin çalışma düzeni, ücretleri ile ev içi iş yükü üzerindeki etkileri araştırması"nı yayınladı.

Dünya genelinde 3 milyonunun üzerinde, Türkiye'de ise resmi verilere göre yaklaşık 48 bin kişinin Covid-19 pandemisi nedeniyle hayatını yitirdiği, pandeminin sadece insan sağlığı üzerindeki sonuçları açısından değil, sosyal ve ekonomik sonuçları açısından da tarihi etkiler bıraktığı belirtilen Araştırma sonuçlarına göre: 

"Devletin, gerekli destekleyici önlemleri almaması; emekçileri işsizlik, esnek çalışma ve sadece kendisinin değil, sevdiklerinin sağlığını da tehlikeye atma pahasına çalışmaya devam etme seçeneklerine mahkum etmiştir. Sanayi sektöründe emekçiler işini veya sağlığını kaybetmekle karşı karşıya kalmış, kamu sektöründe de milyonlarca kamu emekçisi olağanüstü koşullarda, büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmiş; onların arasında da binlerce sağlığını ve daha kötüsü hayatını kaybedenler olmuştur.

'İKTİDAR ÇARKLARIN DÖNMESİNİ ÖNCELEDİ'
Siyasal iktidarın, insan sağlığını ve kamu yararını değil; çarkların dönmesini önceleyen yaklaşımlarına rağmen, emekçiler sağlık ve diğer kamu hizmetlerinin kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmiştir. Bu başarı tümüyle kamu emekçilerinin insanüstü gayretleri, çabaları ve özverileri sayesinde mümkün olmuştur. Bu özveriye, çabaya ve fedakarlığa karşın, iktidar, pandemiyi meslek hastalığı statüsüne almaya uzun süre ayak diremiştir.

'KENDİLERİNİ TÜKENMİŞ HİSSEDİYORLAR'
Pandemi süreci kamu emekçilerinin çalışma düzenini etkiledi. Kamu emekçilerinin yüzde 90'ı Covid-19 Pandemisinin çalışma düzenlerini etkilediğini, yüzde 53'ü bu süreçte evden çalıştığını, yüzde 64'ü ise uzaktan çalıştığını ifade etti. Kamu emekçileri pandemi sürecinde uzaktan çalışırken yalnızlaştılar. Kendilerini tükenmiş hissediyorlar.

'KADIN KAMU ÇALIŞANLARIN EV İÇİ İŞ YÜKÜ DAHA DA ARTTI'
Kamu çalışanlarının iş yükü arttı; yaşlı ve çocuk bakım yükümlülükleri çoğaldı, hane içi ilişkiler pandemi sürecinde bozuldu. Çalışma düzeni esnekleşti, kreşler kapandı, uzaktan eğitim ile birlikte hane içi ilişkiler olumsuz etkilendi, çocukların bakımı ve eğitimi aksadı. Pandemi sürecinde kadın kamu çalışanların ev içi iş yükü daha da arttı. Kadın kamu çalışanları evden çalışırken bir yandan da yaşlı ve çocuk bakımının yükünü üstlenmek durumunda kaldılar.

'GELECEKTEN UMUTSUZ'
Kamu emekçileri pandemi sürecinde gelir kaybı yaşadılar ve yoksullaştılar. Kamu çalışanlarının da reel ücretleri enflasyon karşısında eridi. Bunun yanı sıra pandemi sürecinde benimsenen yeni çalışma düzeni nedeniyle fazla mesai ücreti, ek ders ödemesi vb. ek ödemeler kesildiği için kamu çalışanlarının reel gelirleri azaldı. Buna karşın evden çalışma nedeni ile ev içindeki harcamaları arttı. Kamu emekçileri pandemiyle ilgili istatistiklere güvenmiyor, bir an önce aşı olup işine dönmek istiyor. Gelecekten ise umutsuz."

Araştırmaya katılan kamu emekçilerinin yüzde 96'sı normalleşmenin çok uzun zaman alacağını, yüzde 79'u sağlık sisteminin mevcut sorunla baş etmekte yetersiz kaldığını, yüzde 65'i açıklanan ilgili istatistiklerin güvenilir olmadığını, yüzde 72'si "çocukları için iyi bir gelecek beklentisi içinde olmadığını" düşünüyor; yüzde 79'u ise "bir an önce aşı olup işine dönmek" istiyor.