29 Eylül 2024 Pazar

Kalp krizi geçiren tutukluya 'ajanlık' dayatması

Tutuklu bulunduğu hapishanede kalp krizi geçiren Batman Belediyesi eski Meclis Üyesi Abdulsemet Durak, kaldırıldığı revirde “ajanlık” dayatmasına maruz kaldığı ve ardından kelepçeli olarak hastaneye sevk edildiği belirtildi. 
 

Maraş Türkoğlu L Tipi Hapishanesi'nde bir yıldır tutuklu olan Batman Belediyesi eski Meclis Üyesi Abdulsemet Durak'ın, 18 Nisan'da kalp krizi geçirdiği öğrenildi. Revire kaldırılan Durak'a, "Bizim tarafa geç, bizim dediklerimizi yap, biz seni kısa sürede tahliye ederiz" dayatmasında bulunulduğu ve ardından ellerindeki kelepçe çıkarılmadan hastaneye sevk edildiği belirtildi. 

KALP KRİZİNDE AJANLIK DAYATMASI
Tutuklanmadan önce iki kez kalp krizi geçiren ve kronik kalp rahatsızlığı bulunan Durak'ın çocuğu Şükrü Durak, babasıyla yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını anlattı. Babasının bugüne kadar geçirdiği üçüncü kalp krizi olduğunu kaydeden Durak, kalp krizi öncesinde babasının herhangi bir kötü muameleye maruz kalıp kalmadığını bilmediklerini söyledi. Olayın üzerinden 4 gün geçtikten sonra haftalık telefon görüşmesiyle durumu öğrendiklerini belirten Durak, babasının kötü muameleye maruz kaldığını vurguladı. Bunun bir psikolojik baskı olduğunu sözlerine ekleyen Durak, şöyle devam etti: "Babam kalp krizini geçirdiğini anlaması üzerine arkadaşlarına söylüyor ve hemen revire kaldırılıyor. Burada cezaevindeki kimi gardiyan ve kolluk kuvvetleri babama deyim yerindeyse ajanlık teklif ediyorlar. Babama 'Bizim tarafa geç, bizim dediklerimizi yap, biz seni kısa sürede tahliye ederiz' şeklinde konuşmalar yapılıyor. Bu psikolojik baskı değil de nedir. Can havli ile bir insana bunlar nasıl söylenir?"

KELEPÇELİ SEVK
Babasının yapılan konuşmalara "Benim bir canım var. O da bu halka feda olsun" şeklinde yanıt verdiğini dile getiren Durak, "Babam onlara onursuzlukla asla yaşamayacağını söylemiş. Babamın kalp rahatsızlığı var. Tansiyonu ve yüzde 46 engeli var. Konuşmaların ardından hastaneye götürülüyor. Hastaneye götürülürken ise rahat bir durumun sağlanması gerekirken, elleri kelepçeli olarak sevki yapılıyor. Babamın ölmesi için her şeyi yapmışlar" dedi.

2 DAMAR AÇILDI, BİRİ KALDI
Doktorların müdahalesi sonrası babasının tıkanan üç damarından ikisinin anjiyo ile açıldığı ve stent takıldığını belirten Durak, üçüncü damarın ise açık kalp ameliyatı ile açılması gerektiğinin belirtildiğini aktardı. Babasının bunu reddettiğine dikkati çeken Durak, şunları söyledi: "Ameliyat sonrası babam hijyen olmayan bir yere götürülecek ve enfeksiyon riski var. Koronavirüs tehlikesini de düşünen babam, bunu reddetmek zorunda kalıyor. Katillerin, tecavüzcülerin ve hırsızların dışarıda olduğu bir ülkede sadece düşüncesini dile getiren babam ve babam gibi binlerce kişi, bu şartlarda cezaevinde, bu kabul edilemez. Tüm tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Belki babamdan daha kötü durumdan olanlar var." 

SUÇ DUYURUSU
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'ne başvuran Durak, babasına yapılan kötü muamele konusunda suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.