19 Eylül 2024 Perşembe

Kadınlardan Flormar'a boykot çağrısı

Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri, sendikalı oldukları için işten çıkartılan çoğu kadın 127 Flormar işçisi için Khalkedon Meydanı'ında Forum düzenleyerek Flormar ününde boykot çağrısı yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri, sendikalı oldukları için işten atılan ve 15 Mayıs'tan bu yana eylemde olan Flormar işçileriyle Khalkedon Meydanı'nda forum düzenledi.
 
"Yves Rocher ve Flormar'a boykot" pankartının açıldığı forumda "Flormar işçisi yalnız değildir" ve "Flormar'da direniş kazanacak" "Sendika haktır engellenemez", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Jin Jiyan Azadi", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. BEKSAV, Tekel işçileri ve Metal işçilerinin yanı sıra birçok kişi foruma destek verdi.
 
İlk olarak konuşan Flormar direnişicisi Feryat Gökçen, Flormar'da iki ay çalıştıktan on gün sonra örgütlenmeye başladıklarını söyledi. Gökçen, "Çünkü Flormar gerçekten çalışılacak bir yer değil. Çalışma koşulları ve saatler çok ağır maaşlar çok az diye örgütlendik. 62 gündür direnişteyiz daha iyi koşullarda çalışmak için yola çıktık. Fakat işveren bizi kapı önüne koydu" dedi. Yağmur çamur demeden direndiklerini ve seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Gökçen, "Sendikalaşmak haktır. Biz hakkımızı aradık. Devlet sesimizi duyurmaya yardımcı olmuyor. Flormar Türkiye şartlarında kadın işçiyi çalıştırmak ucuza mal oluyor. Kadın işçiyi her zaman ek gelir olarak görüyor. O yüzden maaşları düşük oluyor. Erkeklere zam yaparken kadınlara zam yapılmıyor. Biz neden düşük zam alıyoruz dediğimiz de sizin eşiniz zaten çalışıyor. Sizin maaşınıza zam yapmaya gerek yok diyorlar" ifadelerini kullandı.
 
Ardından konuşan diğer bir Flormar işçisi olan Gülperi Güldal, Flormar'da 8 senedir çalıştığını belirterek, "8 yıllık emeğimin karşılığını işten atılarak aldım. Biz patron tarafından baskı gördük. Bu yüzden sendikalılaşmaya gittik. Sendikaya üye olmayalım diye bize para teklif ettiler. İçeride çok farklı şeyler dönüyor. Biz kadınların sırtından asgari ücretlerle kazanılan paralarla, patronlar günün gün ediyor" dedi.
 
Flormar işçileri olarak yalnız olmadıklarını vurgulayan Güldal, "Cumhurbaşkanı bize diyor ki en az iki sendikaya üye olabilirsiniz biz bir sendikaya üye olduk diye başımıza neler geldi. Ben burdan Cumhurbaşkanına sesleniyorum; acaba iki sendikaya üye olsak başımıza neler gelir. Patronların bize yaptıkları görmezden geliniyor. Bizi görmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
BEKSAV adına konuşan Canan Kaplan, "Flormar boykotuna bizler de katılıyoruz. Bizler de bu mücadelenin temsilcileriyle birlikte olmaya çalıştık, sizlerle de birlikte olacağız. Yaşasın kadın dayanışması" diye kaydetti.
 
Tekel işçileri adına konuşan İkbal Ateş ise "Biz de seneler önce tekel için eylem yaptık sizleri destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Forum'un ardından Flormar mağazasına doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi.
 
Flormar mağazası önünde Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri adına çok sayıda kadın basın metnini okudu. Açıklamada, Flormar, Petrol-İş'te sendikalaştıkları veya sendikalaşan arkadaşlarına destek oldukları için çoğu kadın 127 işçiyi işten çıkarıldığı belirtildi.
 
96 kadın ve LGBTİ+ örgütü Flormar ve Yves Rocher ürünlerini boykota çağırdı.