1 Ekim 2024 Salı

Kadıköy sokaklarında tecrit karşıtı mücadele kararlılığı

Gemlik yürüyüşünün saraydan alınan talimatla yasaklanmasına rağmen Kadıköy sokakları eylem alanına dönüştü. Polisin ilk toplanma anında gerçekleştirdiği işkenceli gözaltı saldırısına rağmen dağılmayan kitle, eylemlerini Kadıköy'ün tüm sokaklarına taşıdı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED-TUHAD FED) öncülüğünde "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik'e yürüyoruz" şiarıyla Bursa'nın Gemlik ilçesine gerçekleştirilecek yürüyüşün İstanbul ayağı için kitle Kadıköy'de toplanan binlerce kişi eylemlerini sürdürüyor.

Serasker Caddesi üzerinden toplanan ve aralarında HDP milletvekillerinin bulunduğu kitlenin etrafı polis tarafından sarıldı. İlk eylem grubunu ablukaya alarak işkenceli gözaltı saldırısında bulunuldu.

HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP milletvekilleri, TJA aktivistleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti başkan, eşbaşkan ve yöneticileri de eyleme katıldı.

POLİS ŞİDDETİ SLOGANLARI SUSTURAMADI
Polis saldırısına rağmen Bahariye Caddesi üzerinde toplanarak sloganlarla yürüyüş başlatan kitleye yönelik sık sık gözaltı saldırısı yapıldı. Kitleye yönelik polis saldırısında HDP'li vekiller polis şiddetine maruz kalmalarına rağmen gözaltıları engellemeye çalıştı.

Polisin kitleye yönelik saldırganlığının yanı sıra HDP'li yönelik saldırganlığı da dikkat çekti. HDP'li vekillere cinsiyetçi küfürler eden, şiddet uygulayan polise halk "HDP halktır, halk burada" sloganlarıyla yanıt verdi.

Polisin saldırısına rağmen dağılmayan kitle Kadıköy'ün dört bir yanını eylem alanına çevirdi. Eylemde sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî berxwedana zindana", "Tecrit kırılsın zindanlar boşalsın", "Her yer Gemlik her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Bijî serok Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganlarını attı.

BEŞTAŞ: MİLYONLARIN TECRİDE KARŞI SESİNİ KISAMAYACAKSINIZ
Eyleme birçok kentten HDP'li vekil katıldı. Vekiller eylem süresince birkaç kez açıklama yaptı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Bugün İstanbul Emniyeti bütün işi gücü bırakmış HDP’nin tecride karşı tutumunu açıklamasını engellemeye çalışıyor. Sabahtan itibaren Kadıköy emniyeti ve İstanbul Valiliği alenen suç işliyor. Milletvekillerini, halkı engelleyerek suç işlemeye devam ediyor. Şunu unutuyorlar; sizin bu tutumunuz bizi engelleyemez, İmralı Ada Hapishanesi’ni savaşınızı devam ettirmek için tecrit altında tutuyorsunuz. Sayın Öcalan’a tecrit uygulayarak savaş politikanızı devam ettirmeye çalışıyorsunuz. Bu engellemelerinizle milyonların barış ve tecride karşı sesini kısamayacaksınız" şeklinde konuştu.

'HALK DA HDP DE GERİ ADIM ATMAYACAK'
Slogan ve alkışlar arasında konuşmasını sürdüren Beştaş, "3 milyonu aşkın insan, sayın Öcalan’a ilişkin imza vermiştir. Siz tecridi kınamamızın önünde duramayacaksınız, bu sizin korkunuzu gösteriyor, bu sizin hukuksuzluğunu gösteriyor, bu sizin keyfiyetinizi ve faşizminizi gösteriyor. Bugün her ne kadar Gemlik’e yürütmeseniz de milyonlar şu anda tecride karşı tek ses, tek yürek haykırıyor ve barış talebini arşa kadar ulaştırmış durumda. Bu tecridi hep birlikte kıracağız. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi, özgürlükleri hep birlikte getireceğiz. Karşınızda geri adım atacak bir HDP yok, karşınızda geri adım atacak bir halk yok" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından "Her yer tecrit her yer direniş" sloganı yükseldi.

ÖZTÜRK: ÖCALAN UMUT OLDU
DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk ise, "Dostlarımızla birlikte bugün bir yürüyüş gerçekleştirmek istedik ama faşizm bir kere daha gerçek yüzünü gösterdi. Demokratik hakkımız olan yürüyüşümüz engellenmek isteniyor. Zihniyetlerini bir kere daha burada bize gösterdiler. PKK Lideri Abdullah Öcalan paradigmasıyla, felsefesiyle Afrika’dan Avrupa’ya büyük bir umut olmuştur. Bu işgalciliği sürdüren zihniyet, Kürt ve Türk halklarına ne vaat ediyor? Savaş, ölüm ve katliamı dayatıyorlar. 5 Haziran 2015’ten bu yana bir savaş başlatıldı. Bu savaş kimin için başlatıldı? Ama Sayın Öcalan’ın paradigması bugün bütün dünya halklarına umut olmuştur" dedi.

Vekillerin de aralarında olduğu grup, konuşmaların ardından polis ablukasını aşarak Boğa Heykeli’ne doğru yürüdü. Yürüyüşte polis ablukasına tepki gösteren HDP’li vekil Ömer Öcalan, "Kadıköy halkı bu rezaleti görsün. Şuan burada bir polis devleti rezaleti yaşanıyor. Bunun hukukla hiçbir alakası yok. Hukuk 8 yıldır rafa kaldırılmış. Polis halka, milletvekillerine ve siyasetçilere şiddet uyguluyor. Burada uygulanan faşist anlayışı bu ülkeden tasfiye edeceğiz" şeklinde konuştu.

HER SOKAKTA YÜRÜYÜŞ
Bir süre sonra Kadıköy sokaklarının tamamına yayılan Gemlik yürüyüşçüleri, bulundukları her yerde PKK lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Polis engelini aşarak Bahariye Caddesi’ne çıkan kitle "Selam selam İmralı’ya bin selam", "Bê serok jiyan nabe", "Her yer tecrit her yer direniş" ve "Bijî serok Apo" sloganlarıyla Yoğurtçu Parkı’na doğru yürüdü.

Bir grup da vekillerle birlikte HDP Kadıköy ilçe binasının olduğu Halitağa Caddesi’ne doğru sloganlarla yürüdü. Kitle parti binası önünde polis tarafından durdurularak ablukaya alındı.

Yaklaşık iki saat süren eylem süresince 70'e yakın kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmesi beklenen gözaltına alınanlardan isimlerini öğrenebildiklerimiz şunlar: HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDK GYK üyesi Sedat Şenoğlu, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve ESP İl Başkanı Hatice Deniz Aktaş, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Alınteri Temsilcisi Mürüvet Küçük, Ezgi Gürbüz, Nezir Altıntaş, Elif Bulut, Pınar Türk, Erhan Bayrak, Halis Bingöl, Elif Yıldız, Evren Talu, Mehmet Masyan, Aslan Demir, Aygül Sincar, İsmail Temel, Birgül İrin, Aydın Koçuk, Eylem Çelik, Rıdvan Karataş, Ali İpekli, Ünal Yusufoğlu, Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, Suavi Bayrak, Beyza Karayel, Remzi Akbulut, Sinem Yıldırım, Demet Gülüş, Ferhat Yıldırım, Ali Menteşağu, Mehmet Nuri Candan, Songül Alagöz, Ensar Açık, Salih Öner, Mesut Tağu, Mehmet Çelebi, Nevzat Yeziz, Gülden Doğan, Çiğdem Kılıçgün Uçar, Hayrettin Baydar, Orhan Uzuner, soyadları öğrenilemeyen Hilal ve Hacer.