22 Eylül 2024 Pazar

Jandarmadan 'ağız içi arama' işkencesi

İHD Adana Şubesi, Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik hak ihlalleri raporunda, jandarmanın 'ağız içi arama' işkencesini uyguladığını aktardı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.
 
Raporda, Ceyhan M Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara yönelik hak ihlalleri ile iligli 23 Kasım tarihinde yapılan başvuruları dikkate alarak İHD Akdeniz Bölge Temsilcisi Av.Yasemin Dora Şeker ile İHD Adana Şubesi Hapishane ve Hukuk Komisyonu üyeleri İHD Adana Şube Başkanı Av. İlhan Öngör, Av. Zelal Demiray, Av. Hüseyin Erbek'ten oluşan heyet ile 10 ttusak ve hapishane idaresinden Kurum 2. Müdürü Ebru Perçem ile görüşmeler yapıldığı belirtildi.
 
Tutsaklarla yapılan görüşmelerde; gardiyanların havaalndırmayı kullandığının engellendiği, 40'a yakın gardiyanın müdürle beraber arama adı altında koğuşlarda askeri nizamda sayım dayatmasında bulunduğu, tutsaklar kabul etmeyince darp ettikleri, tutsakların vücudunda incinmelerin oluştuğu ve zorla hücreye götürülen tutsakların sözlü ve fiziki şiddete maruz kaldıkları bilgisine ulaştıkları aktarıldı.
 
AĞIZ İÇİ ARAMA DAYATMASI
 
Revire geç çıkarıldıklarını, doğru düzgün muayene edilmeden tekrar koğuşa götürüldüklerini ve askerin 'ağız araması' dayatmasından dolayı hastaneye gidemediklerini aktaran tutsaklar, idare ile yaptıkları görüşmelere rağmen sonuç alamadıklarını aktardı.
 
Koğuş aramasında başgardiyan tutsaklara "Devlet geldi mi ayağa kalkacaksınız, zaten yemeğinizi suyunuzu veriyoruz", "O... çocukları, hepinizi öldüreceğiz, dağlarda biz böyle yapıyorduk" dediğini ve diz çöker pozisyonda bekletilerek işkence edildiğini aktaran tutsaklar, Burhan Çelik isimli tutsağın acilen ameliyat olması gerektiği halde tedavi edilmediğini belirtti.
 
İDARENİN JANDARMANIN İŞKESİNDEN HABERİ YOKMUŞ!
 
Hapishane idaresi ile yapılan görüşmelerin yer aldığı raporda, idarenin ayakta sayım dayatmasını red ettiği ayakta sayım dayatmasını kabul ettiği, fiziki işkenceyi ise savunduğunu, 'ağız araması' işkencesini jandarmanın yaptığını ve haberlerinin olmadığını iddia ettiği belirtildi.
 
Raporda yaşanan hak ihlallerine ilişkin çözüm önerisi bölümünde ise idarenin keyfiyetçi ve provoke edici tutum sergilemekten vazgeçmesi, Adalet Bakanlığı ve Cezaevi idaresi tarafından acil çözümlerin üretilmesi, "ayakta askeri sayım" uygulanmasından vazgeçilmesi, İstanbul protokolüne uygun olarak kelepçeli muayeneden vazgeçilmesi, Jandarma tarafından ağız içi aranması yönteminden vazgeçilmesi gerektiği ifade edildi.