19 Eylül 2024 Perşembe

İzmir'de TAMAM diyen kadınlar yeryüzü sofrasında buluştu

TAMAM diyen kadınlar ve LGBTİ+ aktivistleri, İzmir Kadın Platformu öncülüğünde yeryüzü sofrasında buluştu.
TAMAM diyen kadınlar ve LGBTİ+ aktivistleri, İzmir Kadın Platformu öncülüğünde Fuar Çim Alanı'daki yeryüzü sofrasında bir araya geldi.
 
HDP İzmir kadın milletvekili adaylarının da katıldığı etkinliğe kadınların yoğun ilgisi dikkat çekti. Beyaz bir pankartın üzerine gökkuşağı renkleriyle yazı yazan kadınlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti. "Jin jiyan azadi" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atan kadınların taktığı mor fularlar da dikkat çekti. 
 
Kadınlar adına konuşan Tülin Tümer, toplumun adalete inancının kalmadığını belirterek, 24 Haziran'ın kadınlar için çok önemli olduğunu vurguladı. Tümer, "Ya Erkek egemenliğin güçlendiği ya da mücadele ve dayanışmamız için gerekli olan demokrasinin nefes aldığı bir Türkiye için oy kullanacağız" diye konuştu.
 
Tümer'in ardından Gonca Özer ve Yasemin Benli sahne alarak ezgilerini seslendirdi. Ardından HDP kadın milletvekili adayları tek tek sahneye çıkarak kadınları selamladı. HDP İzmir milletvekili adayı Cemile Aydın, tüm ötekileştirilenlerin haklarını  savunacaklarını söyledi. Aydın, "Biz barış annesiyiz. Her yerde barış istiyoruz. Barış demek sevmek ve aydınlık demektir" dedi.
 
'POLİTİKANIN ÖZNESİ KADIN OLMALI'
 
Ardından HDP İzmir milletvekili adayı Serpil Kemalbay da özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları andı. Kemalbay, "Bizler güçlü ve mücadeleci kadınlarız. Özgürlük ufku olan kadınlarız. 21 yüzyıl kadınların yüzyılı olacak" dedi. Kadınların kendilerini yok sayan erkek egemen zihniyete karşı bir mücadele içinde olduğunu söyleyen Kemalbay, Türkiye'de her gün 5 kadını katledildiğini hatırlatarak, "Biz bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz" dedi.
 
Artan nefret söylemlerine değinen Kemalbay, "Türkiye'de en önemli  sorunlardan biri de LGBTi arkadaşlarımızın yok sayılması. Eşit yurttaşlığı savunmak bizim görevimizdir. Kadına yönelik şiddeti bitirmeye son vermeye gidiyoruz" diye vurguladı. 
 
'NEFRET SÖYLEMLERİ CEZALANDIRILMALI'
 
Ardından İzmir Miletvekili Derkay Tan ise, "Biz devleti var edenler olarak nasıl bir devlet görmek istorsak hep beraber o devleti inşa edeceğiz. Nefret cinayetleri ve bunun başlangıcı olan nefret söylemi yasalar ile suç olarak kabul edilmeli ve bunun ile en etnik mücadele sürdürülmelidir" dedi.
 
Konuşmaların ardından yeryüzü softası kurularak iftar yemeğine geçildi. Yemeğin ardından kadınlar Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti.