24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de gözaltında kaybedilen Orhan ailesi anıldı

İHD İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilen Selim, Hasan ve Cezair Orhan'ı andı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilen Selim, Hasan ve Cezair Orhan'ı andı. Konak eski Sümerbank önünde yapılan açıklamayı şube yöneticilerinden Ali Aydın okudu.
 
Selim, Hasan ve Cezair Orhan'ın 24 Mayıs 1994'te, Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde Çağlayan'a bağlı Deveboyu köyünde kaybedildiğini söyleyen Aydın, o dönemi şöyle aktardı: "24 Mayıs 1994'de köyün yukarısındaki Ziyaret Tepesi'nden köye doğru askerler gelmeye başladı. Bir süre sonra, askerler çadırların yanına gelip, erkekleri köy meydanına topladı. Orada bulunan M. Selim Orhan, Hasan Orhan ve oğlu 17 yaşındaki Cezair Orhan son olarak askerlerin gözetiminde Gümüşsuyu Mezrası'nda Zeyrek karakoluna götürülürken görüldü. Zeyrek Karakolundan sonra Lice yatılı okulunda da Orhan ailesini tanıyanlar oldu. İlerleyen tarihlerde; Kulp'ta 8 kişinin öldürüldüğü haberini alan köylüler cenazelere bakmaya gittiler. Ancak öldürülenlerin cesetleri yakıldığı için teşhis edilmedi. Ailenin yapmış olduğu bütün başvurulardan bir sonuç alınamadı."
 
9 Mayıs 2003 tarihinde Kulp'un Bağcılar Kevrekok mevkiinde bulunan toplu mezar için Kulp Savcılığı mezarı açıp 8 kişiye ait kemikleri İstanbul Adli Tıp'a gönderdiğini belirten Aydın, Selim Orhan'ın oğlu Adnan Orhan 14 Temmuz 2006'da Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına başvurduğunu ifade etti. Orhan ailesine 30 Nisan 2007'de sonuç geldiğini söyleyen Aydın, "Savcılığın yaptığı araştırmada cesetlerden biri babası M. Selim'e diğeri ise amcası Hasan'a ait olduğu ortaya çıktı. Kemiklerini alıp bir mezar taşı dikmek isteyen Orhan ailesine bu kez kemiklerin kayıp olduğunu öğrendi. Kaybolan kemikleri Kulp Savcılığına yazılı olarak sordular. Ancak Savcılık kemiklerin kendilerinde olmadığı söyledi. Bu kez 26 Şubat 2009 tarihinde kaybolan kemikleri İstanbul Adli Tıp'a sordular. Gelen cevabi yazıda kemiklerin Kulp savcılığına gönderildiği bildirildi. Ancak Orhan ailesi bir türlü yakınlarının kemiklerine ulaşamadı" dedi.
 
Aydın, Orhan ailesine Kulp Savcılığının 9 Mart 2010'da kemiklerin kimsesizler mezarlığına birçok kemikle birlikte tek mezara gömüldüğü bilgisinin verildiğini belirterek, "Orhan ailesi sevdiklerinin kemiklerini alamadığını ifade etti. AİHM'e taşınan davada Türkiye'yi 18.06.2002 tarihinde mahkûm oldu" dedi.
 
Aydın açıklamasını, "Biz insan hakları savunucuları inanıyoruz ki gün gelecek; evrensel hukuk kuralları tüm kurum ve kuruluşlarıyla hüküm sürecek işte o zaman geçmişle yüzleşecek, bu utanç verici yükten hep birlikte kurtulacağız" sözleriyle sonlandırdı.