24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de 'geçinemiyoruz' mitingi

"Geçinemiyoruz" diyen işçi ve emekçiler KESK'in çağrısıyla İzmir Gündoğdu meydanında bir araya geldi. İşçi ve emekçiler yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) çağrısıyla "Geçinemiyoruz İşsizliğe, yoksulluğa son; emekten, halktan yana bütçe istiyoruz" şiarıyla işçi ve emekçiler İzmir Gündoğdu meydanında buluştu. KESK ve bağlı sendikaların katılım sağladığı mitinge siyasi partiler kendi pankart, döviz ve flamalarıyla katıldı. 

Afyon, Muğla, Antalya, Denizli, Manisa ve Kütahya'dan kamu emekçilerinin de yer aldığı mitingde geçinmek için, satış sözleşmelerine son verilmesi, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme talebi vurgulandı. 

Mitinge katılan işçi ve emekçileri selamlayan KESK Eş Genel Başkanı MEhmet Bozgeyik, emekçilerin her gün yoksullaştığına dikkat çekti. Bozgeyik, "Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, onlar 'korku, açlık, mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı' söyleyip sabretmemizi söylüyorlar" dedi.

Bozgeyik, dolara yatıracak bir kuruş paralarının olmadığını kaydetti. Bozgeyik, "Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz. Kimin ahlaksız, vicdansız olduğunu dünya alem biliyor. Ahlaksız olanlar, ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir. Ahlaksız olanlar milyar dolarlık servetlerine rağmen vergi vermemek için off-shore şirketler üzerinden servetlerini yurt dışına kaçıranlardır.  Faize karşıyız deyip bütçeden faize kaynak aktaranlardır ahlaksız olanlar. Ahlaksız olan aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Ahlaksız olan kapitalizmin kendisidir. Geçinmek için, bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istediklerini vurgulayan Bozgeyik,  çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtlarına yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarının  eridiğini ve ceplerine girmeden çıktığını kaydetti. Bozgeyik, "Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Diğer bütçelerde olduğu gibi 2022 yılı bütçesinde de kadınlara yer yok! Kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak, cinsiyetçi ayrımcı politikalara son vermek için Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme istiyoruz" diye konuştu.

4 bin 250 lira olarak açıklanan asgari ücretin eriyen alım gücünün yarısını dahi karşılamadığını vurgulayan Bozgeyik, "O yüzden yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz" dedi.