24 Eylül 2024 Salı

İzmir'de BTS eylemi 35. haftasında

BTS çalışanları oturma eylemlerinin 35.'sinde, ulaştırma politikaları ve özelde demiryolu politikasının bilimsel bir yaklaşımla ele alınmasını, bilim insanları, ilgili sendika ve odaların katılımıyla belirlenmesini istedi. 

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, Alsancak Gar'da demiryollarının özelleştirilmesi ve demiryolu emekçilerinin sürgün edilmesine ve baskılara karşı oturma eylemlerinin 35.'sini gerçekleştirdi. 

"Sürgün ve baskılara karşı oturma eylemimizn 35. haftasındayız" ve "Demiryolları haktır satılamaz" yazılı pankartların açıldığı eylemin basın metnini BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Aksoy okudu. Aksoy yeniden yapılanma adı altında demiryollarının tasfiyesine yönelik düzenlemelerle ağırlıklı olarak yolcuya yansımayan, büyük kazalarla sonuçlanmayan, sadece TCDD çalışanlarının mağdur olduğu uzun bir sürecin yaşandığını kaydetti.

Özellikle son dönemde bu uygulamaların demiryolu trafiğinin de aksamasına, personelin ve yolcuların yaralanmasına ve yaşamını yitirmesine de yol açtığını söyleyen Aksoy, "TCDD yönetimi tarafından bu kazaların yaşanmasının asıl nedenleri görmezden gelinmektedir. Sorumluluk sadece personele yüklenmektedir. Oysa bu kazaların sorumlusu TCDD yönetimi ve TCDD'yi bu noktaya getiren politikaların sahibi siyasi iktidardır. Ve kazalar daha fazla değilse bunun nedeni demiryolu çalışanlarının her türlü olumsuzluğa rağmen özveriyle çalışmalarıdır" dedi.

Aksoy, "2013 yılında demiryollarının serbestleştirilmesiyle başlayan çok başlılık, liyakatsiz atamalar, birçok işin hizmet alımlarıyla yapılması ve eksik olarak teslim alınması bir bütünlük içerisinde çalışan demiryolu tekerine bir çomak sokmak olmuştur. Bütünlük içerisinde çalışması gereken bu çark bozulmuştur. TCDD nin özelleştirilerek bir holding haline getirilerek daha fazla parçalara ayrılması da bu çok başlılığı, koordinasyon içerisinde çalışması gereken bu çarkı paramparça edecektir. 2013 yılında sendika olarak ifade ettik yine ifade ediyoruz. Demiryolunun bir bütünlük içerisinde çalışması gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 

Aksoy, şöyle devam etti: "Yeniden yapılandırma adı altında hayat geçirilen yanlış politikalardan vazgeçilerek, demiryolu ulaşımının kamusal, ulaşılabilir, nitelikli ve ekonomik bir şekilde yapılması için gerekli adımların atılmasını; demiryollarının; siyasi müdahalelerden uzak tutularak, sürgünlere baskılara son verilmesini, kurumun içinden yetişmiş, demiryolu kültürü, bilgi ve birikimine sahip kişilerle yönetilmesini; ulaştırma politikaları ve özelde demiryolu politikasının bilimsel bir yaklaşımla ele alınmasını, bilim insanları, ilgili sendika ve odaların katılımıyla belirlenmesini istiyoruz."