1 Ekim 2024 Salı

'İtirafçı' görevlendirmesine Bakanlıktan yanıt: Onlar beraat etti

'İtirafçı Gülen cemaati üyeleri'nin İçişleri Bakanlığı'nda görevlendirildiği iddiası üzerine AKP eski milletvekili  Metiner ile İçişleri Bakanı Soylu arasında başlayan gerilim, itirafçı kimi isimlerin çeşitli görevlerde bulunduğuna dair haberlerle büyüdü. Açıklama yapan İçişleri Bakanlığı "Bugüne kadar hiçbir itirafçı, görevine iade edilmemiştir" denildi.

Gülen Cemaati dosyalarında itirafçı olanların İçişleri Bakanlığı'nda görev yaptığına dair iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. 

Konuyu ilk olarak AKP'li eski Milletvekili Mehmet Metiner bir televizyon programında gündeme getirmiş, yayına bağlanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu iddiaları "Sağın solun söylemesiyle iş yapacak adam değilim. Ben hükümetin politikasını uyguluyorum. Bu laflar ağrıma gider. Bir tek FETÖ'cü göreve getirmişsem, bu söylenmiyorsa bu, ülkemize ihanettir" sözleriyle yalanlamıştı. 

Metiner ile Soylu arasındaki gerilim bir düzeyde yumuşasa da Cumhuriyet'tan Alican Uludağ'ın bugün yayınlanan haberi Metiner'i doğruladı. 

İKİ İDDİANAME SOYLU YALANLADI
Cumhuriyet'te yayınlanan habere göre Yozgat Çayıralan Kaymakamı olan Ömer Faruk Yüce, 9 Aralık 2016'da Tokat Başsavcılığı'na giderek etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini bildirdi. Yüce, ifadesinde faaliyetlerini ve bildiklerini ayrıntılarıyla anlattı. Yüce bakanlığın kendisini 2012'de İngiltere'ye yüksek lisans için gönderdiğini, burada bir yıl kaldığını kaydetti.

Burada Müslim isimli şahsın kendisini ABD'ye Gülen'i ziyaret etmesi için yönlendirdiğini itiraf eden Yüce, şunları söyledi: "Bana ABD'de gideceğim adresi ve telefon numarasını verdi. Gülen'i ziyaret edeceğim güne kadar bu evde kaldım. Evde kalırken Müslim isimli şahsın verdiği numarayı aradım, İsa isimli kişi çıktı. Bu şahıs bana o tarihte Pensilvanya'ya gideceğimi söyledi. O tarih geldiğinde tanımadığım bir şahıs gelerek beni ailemle birlikte Gülen'in yanına götürdü. Burada 3 gün kaldım. Gülen ile bir kez görüştük. Eşim ile kendimi tanıttık, dua istedik. Burada sadece namaz kıldık, sohbet derslerine katıldık. Ben bu ziyareti yaptığımda Türkiye'de Gezi olayları başlamıştı. Ben burada bulunduğum süre içerisinde birçok şahıs gördüm. Ancak bunların içerisinde futbolcu olması nedeniyle tanıdığım eski futbolcu Okan Buruk ve eski Fenerbahçeli İsmail isimli şahısları gördüm. Gülen bize bir çanta hediye etti. İçinde takke, tespih ve fular vardı."

ÖMEROĞLU'NUN İFADESİ
Aynı tarihte Tokat Savcılığı'na giden Çankırı Yapraklı Kaymakamı Yakup Ömeroğlu da benzer itiraflarda bulundu. Ömeroğlu, 9 Aralık 2016'da Tokat'ta savcıya verdiği ifadede, lise son sınıfta gittiği dershanenin öğretmenlerinin evinde Fethullah Gülen'in kasetlerini dinlediklerini anlattı. 2011'de Niğde'de kaymakamlık stajına başladığını belirten Ömeroğlu, Mülkiye Müfettişi olarak bildiği Hasan isimli kişinin kendilerinden sorumlu olduğunu, bu kişiye himmet verdiğini itiraf etti.

Yurtdışı staj döneminde Gülen'i ziyaret ettiğini anlatan Ömeroğlu, şu ifadeleri kullandı: "Ben yurtdışında 2012 yılının eylül ayı grubundan arkadaşlarım olan Erkan Yılmaz, Ömer Faruk Yılmaz, Sezer Sözen, Hüseyin Tutuş ve diğer gruptan olan Ayhan Abatay, Davut Bayraktar, Necmeddin Özen ile gittik. Ben yurtdışına eşimi de götürdüm. Yurtdışında bulunduğumuz dönem içerisinde Pensilvanya'ya Fethullah Gülen'in yanına iki defa gittim. İlk gidişimde Erkan Yılmaz ile ikinci gidişimde ise gruptaki diğer isimlerle birlikte gittik. Bu görüşmeler Erkan Yılmaz aracılığıyla oldu. Bu görüşmelerde bizi Fethullah Gülen'e tanıttılar. O da hayırlı olsun dedi. Bu görüşmelerde gazeteci olarak bildiğim Önder Aytaç da vardı."

HAKLARINDA DAVA AÇILDI
Dosyalar, daha sonra Ankara'ya devredildi. Ankara Başsavcılığı, Şubat ve Mayıs 2019'da Ağrı Vali Yardımcısı Yakup Ömeroğlu ile Hakkâri Derecik Kaymakamı Ömer Faruk Yüce hakkında Gülen Cemaati üyesi oldukları gerekçesiyle dava açtı.

Ömeroğlu ve Yüce'nin itirafçı oldukları belirtilen iddianamede, şüphelilerin darbe girişimi sonrasında Gülen Cemaati'nin mülki idare yapılanmasına ilişkin Tokat'ta başlatılan soruşturma kapsamında, Gülen Cemaati'nin mülkiye imamlarından Yusuf Acar isimli bir kişinin itirafçı olmasından sonra, kendiliğinden adliyeye gelerek itirafçı oldukları belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin kendileri hakkında beyanda bulunulduğunu öğrenmeleri üzerine mi yoksa soruşturma başlatılmasından önce mi savcılığa müracaat ettiklerinin mahkemece takdir edilmesi istendi. Meslekten ihraç edilmeyen Ömeroğlu halen Ağrı Vali Yardımcısı, Yüce ise Derecik Kaymakamı olarak görev yapıyor.

SUŞEHRİ KAYMAKAMI İLE İLGİLİ İDDİA
Urfa'nın Bozova ilçe Kaymakamı iken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile önce açığa alınan, tutuklanan ve bir süre sonra serbest kalan Hidayet Sarı da, Suşehri Kaymakamı olarak görevini sürdürüyor. Ömer Faruk Yüce, ifadesinde Hidayet Sarı'yı bu yapının elemanı olarak bildiğini, sohetlere katıldığını, birlikte Fethullah Gülen'in videolarını izlediklerini ifade etti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Haberlerin yayınlanmasının ardından İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, "Bugüne kadar hiçbir itirafçı, görevine iade edilmemiştir" denildi.

Bakanlık açıklamasında yürütülen soruşturmaların sona erdiğini ve haberde adı geçen 4 mülki idare amirinin "beraat", "kovuşturmaya yer olmadığı" ve "ceza verilmesine yer olmadığına" dair kararlar verildiği kaydedildi.

Açıklamada, 15 Temmuz 2016 sonrasında İçişleri Bakanlığı'nda toplam 39 bin 850 kişinin ihraç edildiği, 5 bin 642 kişinin açığa alındığı ve bütün iddiaların soruşturulduğuna yer verildi.

"Bazı kesimler tarafından Bakanlığımız kurumlarına yönelik yapılan tezviratlar karşılıksız çıkınca, şimdi de mülki idare amirlerimize yönelik tezvirata geçildiği açıktır" denilen açılamada, Gülen Cemaati'ne ilişkin yapılan operasyonlarla da ilgili bilgiler yer aldı.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle: 

"15 Temmuz 2016 sonrası FETÖ'ye yönelik olarak, 96 bin 66 operasyon gerçekleştirilmiştir. 282 bin 790 şahıs gözaltına alınmış, bunların 94 bin 975'i tutuklanmış, toplam 597 bin 783 kişiye işlem yapılmıştır. FETÖ ile mücadele kapsamında bugün itibarıyla Bakanlığımızda toplam 39 bin 850 kişi ihraç edilmiş, 5 bin 642 kişi açığa alınmıştır. Bu konudaki bütün iddialar, gerek adli makamlarca gerekse Mülkiye Teftiş Kurulunca titizlikle araştırılmakta ve soruşturulmaktadır.

"15 Temmuz'dan bugüne kadar 1875 mülki idare amirinden 563'ü ile ilgili soruşturma açılmış, bunlardan 470'i (yüzde 25'i) ihraç edilmiş, 93 mülki idare amiri de görevinden uzaklaştırılmıştır. Bunların 24'ü halen açıkta olup, 69'u adli ve idari soruşturma sonucunda iddialar sübut etmeyince, kurum kanaati de oluşturularak iade edilmiştir.

"Haberde adı geçen 4 mülki idare amirinin, yapılan adli soruşturmaları sona ermiş, haklarında 'beraat', 'kovuşturmaya yer olmadığı' ve 'ceza verilmesine yer olmadığına' dair kararlar verilmiş, idari olarak ise soruşturmaları sona ermiştir.

"Haberde adı geçen bir mülki idare amiri ile ilgili adli makamlarca tarafımıza iletilmiş herhangi bir karar bulunmamakla birlikte idari soruşturması ise devam etmektedir.

"Bugüne kadar hiçbir itirafçı, görevine iade edilmemiştir.

"Kamuda tüm süreçlerde aynı yöntem izlenmektedir. FETÖ ile mücadele sadece FETÖ ile değil, bununla birlikte bu mücadeleyi sulandırmaya çalışan 'iftiralarla' da devam etmektedir."