19 Eylül 2024 Perşembe

'İşten atılan Deniz Bozdemir derhal işe iade edilsin'

Tezkoop-İş Sendikası'nda uluslararası ilişkiler uzmanı ve kadın dergisi yazarı olarak çalışan Deniz Bozdemir'in hiç bir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmasına ilişkin açıklama yapan İstanbul Emek ve Meslek Örgütlerinden Kadınlar, "Deniz Bozdemir'in derhal koşulsuz işine geri dönmesini ve sendikanın da kadın düşmanı, emek düşmanı politikalarına son vermesini istiyoruz" diye belirtildi.
İstanbul Emek ve Meslek Örgütlerinden Kadınlar, Türk-İş'e bağlı Tezkoop-İş Sendikası'nda uluslararası ilişkiler uzmanı ve kadın dergisi yazarı olarak çalışan Deniz Bozdemir'in hiç bir gerekçe gösterilmeden 12 Haziran 2018 tarihinde işten çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada, Deniz Bozdemir'in işten çıkarılmasına sessiz kalmayan ve kadın dayanışmasını güçlendiren Necla Akgökçe'nin yayın hayatına yeni başlayan Tezkoop-İş Kadın dergisinin editörlüğünden istifa ettiğini, ardından derginin yazar kadrosunda yer alan Serpil Çakır, Melda Yaman Öztürk, Vahide Bilir, Aslı Alpar ve Müdrike Şenkof kadın dergisine yazı desteklerini çekerek, sendikadaki cinsiyetçi ve emek düşmanı politikaları ifşa ettiğini kaydetti.
 
Hayatın her alanında ucuz emek olarak görülen, işten atmada ilk olarak gözden çıkarılan, işyerinde mobbingle, baskıyla ya rıza göstermeye ya da bezip işten çıkmaya zorlanan kadınlar için cinsiyete duyarlı tüzüğü olan sendikada da değişen bir şey olmadığı belirtilen açıklamada, "Almış olduğu gazetecilik eğitimini görmezden gelen, uzmanı olduğu işler dışında dergi postalama gibi işler yapması beklenen Deniz Bozdemir sendika içinde, ağır bir mobbing sürecine tabi tutulmuştur. Deniz'e uygulanan mobbing tam da başka bir kadın çalışana uygulanan mobbinge Deniz'in itiraz etmesi ve erkek egemen sendika yönetimine karşı kadın dayanışmasını örmesiyle başlamıştır" denilidi.
 
Sendikal alanda kadınların görünür olması, söz ve karar mekanizmalarında yer alması için verdikleri mücadele ve önerdikleri çözümlerin ne denli doğru olduğunu Deniz'in yaşadıkları ile bir kez daha göründüğü vurgulanan açıklamada, "Anlıyoruz ki sendikaların eşitlikçi ve demokratik işleyişinin de tüzüklerinin de güvencesi biz kadınlarız. Üyelerinin büyük bir kısmı kadın olan bir sendikanın, kadın mücadelesini bir vitrin olarak görmesi ve tüzüğünü hiçe sayarak mobbing, işten atma gibi emek düşmanı, kadın düşmanı uygulamalarda yer alması kabul edilemez. Bizler İstanbul Emek ve Meslek Örgütlerinden Kadınlar olarak Deniz Bozdemir'in derhal koşulsuz işine geri dönmesini ve sendikanın da kadın düşmanı, emek düşmanı politikalarına son vermesini istiyoruz" diye belirtildi.