24 Eylül 2024 Salı

İşten atılan CHP'li Çiğli Belediyesi işçileri direnişe geçti

CHP'li Çiğli Belediyesi toplu sözleşmesi görüşmeleri devam ederken Kod-46'ya dayanarak 65 işçiyi işten attı. CHP'li belediye önce Dev Turizm-İş Sendikası gerçekleştirdiği TİS görüşmelerinde işçilerin haklarını kabul etti, sonra vazgeçti. Ardından toplu sözleşme hakları için iş bırakma eylemi yapan işçileri işten attı. İşçiler direniş başlattı.

Belediyelerde işçi düşmanı politikalarını sürdüren CHP'li belediyelere İzmir'in Çiğli ilçesindeki belediye yönetimi de katıldı. CHP'li belediye, toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiği belediye bünyesindeki Çiğli Gıda A.Ş. de önce işçilerin taleplerini kabul etti, daha sonra talepleri karşılayamayacağını iddia etti. Toplu sözleşme taleplerinin karşılanması için 14 Temmuz Çarşamba gününden başlayarak üç gün iş bırakma eylemi yapan Dev Turizm-İş üyesi 65 işçi işten atıldı.

CHP'Lİ BELEDİYE DİRENEN İŞÇİLERİ HIRSIZLIKLA SUÇLADI
DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş) ile Çiğli Belediyesi arasında belediye bünyesindeki şirketlerden Çiğli Gıda A.Ş. de çalışan işçilerle ilgili toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken işçiler 'hırsızlıkla' suçlanarak Kod-46'tan işten atıldı.

İşten atıldıklarını dün SGK'dan gelen mesajla öğrenen işçiler belediye bahçesinde beklemeye başladı. Gece geç saatlerde işçilere açıklama yapan Dev Turizm-İş Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan, toplu sözleşme görüşmelerinde gelinen son aşamaya dair bilgi verdi.

BELEDİYE ONAYLADIĞI TOPLU SÖZLEŞME MADDELERİNE UYMADI
Ozan, belediye yönetiminin 13 Temmuz günü gerçekleştirdikleri toplu sözleşme görüşme toplantısında, işçilerin 31 Aralık tarihinden bu yana toplu sözleşmeden doğan zam farklarını ödemeyeceğini söylediğini aktardı. Haziran ayı ortasında ödemesi gereken 963 lira civarındaki ikramiyenin de ödenmediğini belirten Ozan, kısa çalışma ödeneği döneminde belediyenin ödediği farkların ikramiyelerden düşüleceği bilgisinin kendilerine verildiğini söyledi.

İşçilerin ikramiyelerini kuşa çevirip 370 lira civarında bir ödeneceğini söyleyen belediye yönetimi üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen bu bedeli de ödemedi.

İŞÇİLER İŞ BIRAKTI
Salı günü gerçekleştirilen toplantıda, Çiğli Belediyesi yönetiminin daha önce yüzde 20 olarak bağıtlanan zam oranını yüzde 15'e çekmek istediğini belirten Ozan, işçilere sorduklarını ve işçilerin bunu kabul etmediğini kaydetti.

Bunun üzerine 14 Temmuz günü iş bırakma eylemi yapan Çiğli Gıda A.Ş. işçileri üç gün süresince iş bırakarak Çiğli Belediyesi yönetimini uyardı.

İŞTEN ATILAN İŞÇİLER DİRENİŞTE
İşçilerin ikramiyesine el koyan, anlaşma sağlanan toplu sözleşme maddelerini revize ederek işçilerin haklarını gasp etmeye çalışan CHP'li Çiğli Belediyesi, iş bırakma eylemi gerçekleştiren Dev Turizm-İş Sendikası'na üye 65 işçiyi işten attı.

Sendika işçileri 'hırsızlıkla' suçlayarak Kod-46 ile işten attı.

İşten atma saldırısının ardından Dev Turizm-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikanın beklemeci tutumuna karşı çıkarak direniş kararı aldı. İşçiler Çiğli Belediyesi'nin Akvaryum tesisinde bekleyişini sürdürüyor.