24 Eylül 2024 Salı

'İşsizlik rekorlar kırıyor, çarşıdaki zamlar ücretleri eritiyor'

Eskişehir'de 15-16 Haziran işçi direnişinin 51. yılı nedeniyle DİSK öncülüğünde açıklama yapıldı.

Eskişehir'de 15-16 Haziran işçi direnişinin 51. yılı nedeniyle, DİSK'e bağlı Genel-İş, Birleşik Metal-İş ve Emekli-Sen Şubeleri öncülüğünde basın açıklaması yapıldı.

Ulus Anıtı önünde yapılan basın açıklamasına TMMOB, KESK, EMEP, SOL Parti ve Halkevleri de katıldı. "Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz", "İnadına sendika, inadına DİSK", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Bildiğimiz yoldan yürüyoruz" sloganları atan işçi ve emekçiler adına açıklamayı DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz okudu.

'İKTİDARIN TERCİHLERİ İŞÇİ VE EMEKÇİLERE HİZMET ETMİYOR'
Ayaz, iktidarın tercih ettiği yolun; milyonlara sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam vadetmediğini söyleyerek, "İşsizlik rekorlar kırıyor. Çarşıdaki, pazardaki zamlar ücretleri eritiyor. Ekmeğimiz küçülüyor, faturalarımız kabarıyor. Bir yanda yoksulluk ve işsizlik, bir yanda ölülerimiz; diğer yanda bir avuç ayrıcalıklı zümrenin hanları, hamamları, servetleri, sarayları büyüyor. İktidarın tercihleri bize hizmet etmiyor" dedi.

15-16 Haziran direnişinin yalnızca anılması gereken bir "tarih" olmadığını; işçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü olduğunu belirten Ayaz, "Bugün işçi sınıfı için bir kez daha 'artık yeter' deme günüdür" diyerek taleplerini sıraladı:

🔹Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin! 
🔹Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın!
🔹İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere harcansın. İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, çalışma süreleri azaltılsın.
🔹Doğa katili projelere, Kanal İstanbul'a, betona değil; pandemide işini ve gelirini kaybedenlere kaynak ayrılsın. 
🔹Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!