1 Ekim 2024 Salı

İşkenceyle gözaltına alınan tutsak yakınlarından suç duyurusu

İstanbul Adliyesi önünden işkenceyle gözaltına aldığı tutsak yakınları, kendilerine işkence yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti eylemini sürdüren tutsak yakınları Fince Akman, Songül İlker, Kumri Akgül ve Zeynep Calıhan polisin saldırısı ve fiziki şiddetine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Avukatları aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, 26 Mayıs tarihinde tutuklu yakınlarının eylemine saldıran ve darp ederek gözaltına alınan polisler hakkında "İşkence, görevi kötüye kullanma, tehdit, hakaret, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması" suçlarını işledikleri belirtildi. Suç duyurusunda kamera kayıtları, kolluk kayıtları, mağdur ifadeleri ve darp raporları da delil olarak sunuldu.

Suç duyurusunda, tutsak yakınlarının henüz adliyeye gelmeden polislerce etraflarının sarıldığı belirtildi. Kafede oturan tutsak yakınlarının ortada hiçbir şey yokken çembere alındığı ve "işkence" edilerek gözaltına alındığı ifade edildi. Suç duyurusunda polislerin yetkilerini aşarak tutsak yakınlarını darp ettikleri ifade edildi.

KAFASI MERDİVENLERE ÇARPILDI
Suç duyurusunda, "Müvekkiller bu şekilde gözaltına alındıktan sonra Songül İlker gözaltı aracının merdivenlerine doğru itilmiş ve kafasını bu merdivenlere çarpmıştır. Daha sonra merdivenlerden sürüklenerek kaldırılarak arabanın içine fırlatılmış ve burada da kafasını tekrar koltuklara çarpmıştır. Songül İlker doktor kontrolü için götürüldüğünde doktor tarafından müşahade altına alınmak istenmesine rağmen kolluk buna izin vermemiş ve İlker'i o haline rağmen karakola götürmüştür. Bütün müvekiller gözaltı aracı içerisinde darp edilmiş ve hem gözaltı esnasında, hem gözaltı aracında hem de daha sonraki süreçlerde sürekli bir şekilde hakarete maruz kalmışlardır" denildi.

BAYGINLIK GEÇİRDİ
Tutsak yakınlarından Fince Akman'ın üzerine 3 kişinin oturarak, darp ettiği ve "işkenceye" maruz kaldığı belirtildi. Suç duyurusunda, "Bu müvekkilimizin eline takılan plastik kelepçe o derece sıkılmıştır ki kolluk açmak için tornavida kullanmak zorunda kalmıştır. Müvekkil bu işlemler esnasında baygınlık geçirmiştir. Kumri Akgül astım hastası olmasına ve bu durumu bildirmesine rağmen başına bastırılarak gözaltına alınmış; ilaçlarını alabilmesi için su verilmemiştir. Gözaltı aşamasının her anında kolluğun işkenceye varan sözlü ve fiziki eylemleri devam etmiştir" ifadelerine yer verildi.

Suç duyurusunda etkin, adil ve hızlı bir soruşturmanın yapılması, delillerin hukuka uygun olarak toplanması, "işkence" eden polisler hakkında gereken ceza davalarının açılması ve soruşturma tamamlanıncaya kadar tedbiren açığa alınmaları istendi.

NE OLMUŞTU?
26 Mayıs günü hasta ve infazı yakılan tutsaklar için İstanbul Adliyesi önünde sürdürülen Adalet Nöbeti eyleminin 10'uncu haftasında, tutsak yakınları adliyeye yakın bir kafede otururken polisler tarafından çembere alınmıştı. Polis tutsak yakınlarına işkence yaparak gözaltına almıştı. Gözaltına alınan tutsak yakınları gözaltı aracında da darp edildi. Vücutlarında morluklar ve darp izleri bulunan tutsak yakınları, hastaneye giderek darp raporu aldı.