20 Eylül 2024 Cuma

İSİG: Eylül ayında en az 157 işçi hayatını kaybetti

İSİG, Eylül ayında en az 157 işçinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yılın ilk sekiz ayında ise en az bin 450 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Eylül ayında yaşanan iş cinayetleri raporunu yayınladı. Bura göre Eylül ayında en az 157 işçi yaşamını yitirdi.
 
Eylül ayında en az 157 işçinin iş cinayeti sonucu hayatını kaybettiğini belirtilen raporda, meslek hastalığı nedeniyle bir işçinin yaşamını yitirdğini kaydetti.
 
İLK SEKİZ AYDA 1450 İŞ CİNAYETİ
 
Rapora göre; Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 130, Nisan ayında en az 189, Mayıs ayında en az 169, Haziran ayında en az 151 işçi, Temmuz ayında en az 201, Ağustos ayında en az 181 ve Eylül ayında en az 157 olmak üzere; Türkiye'de 2018 yılının ilk sekiz ayında en az bin 450 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
 
157 emekçinin 143'ü ücretli (işçi ve memur), 16'sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölenlerin 10'u kadın işçi, 147'si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik, ticaret, metal ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
 
4'ü 14 yaş ve altında olmak üzere 8 çocuk işçi Eylül ayında can verdi.  Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya, metal ve inşaat işkollarında gerçekleştiği kaydedilen raporda, 9 mülteci/göçmen işçinin da aynı ay içerisinde yaşamını yitirdiğini belirtti.
 
İŞ CİNAYETLERİ EN ÇOK İNŞAAT İŞKOLUNDA YAŞANDI
 
İşçi ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji işkollarında gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, "Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 74'ü ücretli. Yüzde 26'sını oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmekle beraber net olarak bir oran veremiyoruz. Bu ay inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 24. Ancak yapı işleri olarak incelediğimizde bu oran yüzde 29'a çıkıyor" denildi.
 
İş cinayetlerinin nedenleri incelendiğinde ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve elektrik çarpması iş cinayetleri nedenleri arasında ön sıralarda yer alıyor. Özellikle çok düşük maliyetle önlem alınarak iş cinayetlerinin önlenebileceği elektrik çarpması nedenli ölümlerin ilk sıralara çıkması dikkat çekici.
 
Eylül'de Türkiye'nin 56 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiğini tespit edildiği belirtilen raporda, en çok iş cinayeti Antep, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Manisa, Urfa, Adana, Ankara, Aydın, Bursa ve Tekirdağ'da yaşandı.
 
YAŞAMANI YİTİRENLERİN YÜZDE 97,5'İ SENDİKASIZ
 
Hayatını kaybedenlerin 4'ü (yüzde 2,54) sendikalı işçi, 153 işçi ise (yüzde 97,46) sendikasız. Sendikalı işçiler tekstil, metal ve belediye işkolunda çalışıyordu.