24 Eylül 2024 Salı

İşçilerle buluşan Erdoğan'ın sözlerini Cumhurbaşkanlığı verileri yalanladı

Erdoğan, Saray'da 'İşçilerle buluşma' programı düzenledi. Tercihlerin hep çalışanların emeklerinin karşılığını verme istikametinde kullanıldığını söyleyen Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı verileri yalanladı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Saray'da 'İşçilerle buluşma' programı düzenledi. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay'ın da katıldığı programda konuşan Erdoğan, "Çalışanların gelir seviyesini kat be kat artırdığımızı unutmamalıyız. Milli gelirimiz 11 kat yükselirken asgari ücretin 16 kata yakın artması somut örneklerinden biridir" dedi.

Erdoğan 'Gerektiğinde bütçe imkanlarını zorlayarak, başka kalemlerden fedakarlık yapma pahasına tercihini hep çalışanların emeklerinin karşılığını verme istikametinde kullanıldığını' savundu.

EKONOMİ 3 KAT BÜYÜDÜ, KİŞİ BAŞI GELİR 2,3 KAT
Evrensel'in haberine göre; ancak veriler Erdoğan'ı doğrulamıyor. 2002-2020 yılları arasında Türkiye ekonomisi dolar bazında 3 kat büyürken, kişi başı gelir sadece 2,3 kat arttı. Emekçiler büyümeden pay alamadı.

GERÇEK: DAHA ÇOK ÇALIŞMA, DAHA AZ REEL ÜCRET
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan veriler de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalanlıyor. Verilere göre 2009 yılında 68 birim saat çalışan bir işçi TL cinsinden 112.4, dolar cinsinden 114.1, avro cinsinden 97.2 birim reel ücret alırken; 2021 yılının ilk 3 ayında aynı işçi 106 birim saat çalışarak TL bazında 106.6 birim ücret alıyor. Söz konusu işçinin aldığı ücret dolar bazında 77.8 birim, avro bazında ise 71.7 birim.

ÇALIŞMA YÜZDE 55 ARTTI, REEL ÜCRET YÜZDE 39 DÜŞTÜ
Buna göre bir sanayi işçisi, 2009 yılında saat başına TL bazında 1.64 birim ücret alırken; 2021 yılında TL bazında 1 birim ücret alabiliyor.

Veriler, 2009 yılında sanayide çalışan bir işçinin 2021 yılına gelindiğinde yüzde 55 daha fazla çalışarak yüzde 39 daha az reel ücret kazanabildiğini gösteriyor.

SOSYAL GÜVENLİKTE DÜNYANIN EN KÖTÜ ÜLKELERİNDEN
Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yayımladığı son rapora göre Türkiye sosyal güvenlik harcamalarında da dünyanın en kötü ülkelerinden. Avrupa'da toplam sosyal güvenlik harcamalarının GSYH'ye oranla en yüksek olduğu ülkeler arasında sondan ikinci olan Türkiye, yüzde 13,1 harcama düzeyi ile yüzde 18,7 olan dünya ortalamasının oldukça altında kalıyor.

ERDOĞAN NE DEDİ?
Ücretlere ilişkin, "İmkan-mümkün arasında bir denge kurmak mecburiyetinde kalıyoruz" diyen Erdoğan, "Ülkemizin potansiyeline, milletimizin üretkenliğine güvenerek çıtayı daha yükseğe çıkarıyoruz. İstihdam sayısını. Çalışanların gelir seviyesini katbekat artırdığımızı unutmamalıyız. Milli gelirimiz 11 kat yükselirken asgari ücretin 16 kata yakın artması somut örneklerinden biridir. 27 kat artan emekli maaşları vardır. Bugüne kadar yaptığımız tüm tislerde çalışanlarımızın gelirini ve refahlarını artıracak noktada durduk. Kamu işçilerinin ücretlerindeki artışlar özel sektörü de benzer yönde hareket etmeye yönelttiği için buradan çıkan sonuçlar bütün çalışanlara şamil oluyor. Biz hep ülkemize kazandırdığımız gelirlerini yükselterek refah seviyesini artırmak için mücadele ettik. 2023 hedeflerimizde olduğu gibi çalışanlarımızın gelir seviyesini en üst seviyesine çıkarmayı hedefledik. Sanayi üretiminde ihracatta büyümede hızlı bir yükselişte salgın öncesi dönemin üzerine çıktık.