24 Eylül 2024 Salı

İşçiler birçok kentte 1 Mayıs'ı kutladı

1 Mayıs kutlaması için birçok kentte sokaklara çıkan işçiler, "Sağlıklı, güvenceli insanca bir yaşam" talebini haykırdı.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs birçok kentte açıklamalar yaptı.

BATMAN
Batman Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'a ilişkin Petrol-İş sendikası binasının bahçesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, KESK, Petrol-İş, DİSK, Batman Tabip Odası, TMMOB, İHD, TJA temsilcileri ve üyeleri ile HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve görevden alınarak yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz katıldı.

"Yaşasın 1 Mayıs, Bîjî Yek Gulan", "Eşitsizliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu barış içinde toplumsal bir düzen için yaşasın 1 Mayıs, Bîjî Yek Gulan" pankartın açıldığı açıklama saygı duruşu ile başladı.

Genel-İş Batman Şubesi Eşbaşkanı Narin Erol, salgın koşullarında bile sömürü çarklarının milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürülmeye çalışıldığını belirterek, "İşçiler, emekçiler durduğunda ekonominin duracağını, hayatın duracağını çok iyi biliyorlar. Bunun için salgın koşullarında işe gitmek zorunda bıraktığı işçilere, emekçilere 'vazgeçilmezler' diyorlar. Ancak kendi varlığını sürdürebilmek için milyonlarca işçiden, emekçiden sağlığından, canından vazgeçmesini istiyorlar. Bizler; adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, emeğin hak arama yollarının kapatıldığı bir ülkenin emekçileriyiz. Yıllardır emeğimizle, alın terimizle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Krizle birleşen pandemide, işçilerin sorunlarının katlanarak artığını kaydeden Erol, ekmeğin her geçen gün küçüldüğü, hak ve özgürlüklerinin kaldırıldığı, her seferinde emekçilerin değil, patronların yüzünü güldüren, bu bozuk düzenin, kendi düzenleri olmadığını söyledi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da işten çıkarmanın yasak olduğu bir dönemde Kod-29 ile binlerce kişinin işten çıkarıldığını belirterek, iktidarın her zaman ki gibi sermayeden yana tavır aldığını söyledi.

HAKKARİ
Hakkari'de de DİSK, TMMOB ve KESK, 1 Mayıs'a açıklaması yaptı. Sendika binaları önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Hakkari Şube Başkanı Haluk Duran, "İktidar, demokrasi taleplerinin sesini kısarak emeğin de sesini kısmaya çalışıyor. İşçilerin, öğrencilerin ve kadınların hak arama mücadeleleri iktidarın orantısız şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor" dedi.

Açıklamada sık sık " Yaşasın 1 Mayıs", "Direne direne kazanacağız", "Jin Jiyan Azadî", "Bijî berxwedana kedkaran" sloganları atıldı.

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelerek, 1 Mayıs'ı kutladı. HDP ve Urfa Barosu'nun destek verdiği açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. "Bijî Yek Gulan" sloganının atıldığı eyylemde basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, "Eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir" diye konuştu. Açıklama alkış ve zılgıtlarla son buldu.

ADIYAMAN
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu, Demokrasi Parkı'nda bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutlamak için basın açıklaması yaptı. Açıklama 1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. "Söz yetki karar emekçilere" sloganının atıldığı açıklamaya çok sayıda emekçi katıldı. Tarım Orkam-Sen Temsilcisi Yusuf Demirci, "Felakete dönen bu düzen, baskılarla, yasaklarla, yalanlarla, sansürle, kışkırtılan ırkçılık ve ayrımcılıkla, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle, kısacası zulümle ayakta tutulmak istenmektedir" diye konuştu.

ANTALYA
Antalya'da demokratik kitle örgütleri Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Kitle "Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için Yaşasın 1 Mayıs" pankartını açtı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, HDP Milletvekili Kemal Bülbül ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, çürümüş düzene karşı yan yana oldukların söyledi.

HATAY
Hatay'da İskenderun Emek ve Demokrasi Güçleri, Atatürk Anıtı Alanı'nda 1 Mayıs'ı kutladı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, "Sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkımız için yan yanayız. Umutlarımız büyütmek için bugün Türkiye'nin dört bir yanında mücadelemizle yan yanayız. Taleplerimizi ve hedeflerimizi 1 Mayıs'ta bir kere daha yan yana haykırıyoruz" diye konuştu.

Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri ise 1 Mayıs'ı Doğuş Okulları önünde yaptıkları etkinlikle kutladı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, basın metnini okudu.

Pandemi sürecinde sınıfsal eşitsizliklerin yanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de derinleştiğini aktaran Traş, "Kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Pandemi koşullarında kadınların güçlendirilmesi gerekirken, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlar iktidarın hedefi oluyor. Bu koşullar altında işimiz, aşımız ve sağlığımız için söyleyecek çok şeyimiz var. Taleplerimiz ve öfkemiz var. Emekçilerin umutlarını ifade edeceğimiz 1 Mayıs'ımız var. Sağlıklı, güvenceli ve insanca yaşama hakkımız için yan yanayız. Umutlarımız büyütmek için bugün Türkiye'nin dört bir yanında mücadelemizle yan yanayız. Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs diyoruz" dedi.

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü adına Fatma Ardal da, "İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece yarısı kararı ile çekilmesinin, bekçilik yasalarının, kadın üniversitesi kararının, istismarcı ve tecavüzcülerin salıverilmesinin, LGBTİ+ toplulukların kapatılmasının, kadın düşmanı politikaların bu dönemde artmış olması tesadüf değil biliyoruz. Biz kadınlar 1 Mayıs'ın fiili olarak engellenmesinin de tüm bu kararlardan bağımsız olmadığını biliyoruz. 1 Mayıs'tan da, İstanbul Sözleşmesi'nden de hayatlarımızdan da emeğimizden de vazgeçmiyoruz. Buradayız, susmuyoruz , korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Buradan bütün kadınları 1 Mayıs günü saat 15.00'da sokakları, evleri bulunduğumuz her yeri 1 Mayıs alanlarına  çevirmeye çağırıyorum" diye konuştu.

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'ı EMEP Mersin İl Örgütü binası önünde yaptıkları açıklamayla kutladı. "Güvenceli iş, insanca yaşam hak ve özgürlükler için yaşasın 1 Mayıs" pankartının açıldığı açıklamada "Sizin her şeyiniz bizim 1 Mayıs'ımız var. Yasaklanamaz" pankartı açıldı.

EMEP Mersin İl Başkanı Yusuf Kaya, "Çalışılan işyerlerinin hepsi 1 Mayıs alanıdır ve işçilerin 1 Mayıs'ı kutlaması haktır, bu engellenemez. Grev yasaklarına karşı, sendikal hak ve özgürlükler için, insanca yaşayacak bir ücret ve insanca çalışma koşulları için, çocuklarımızın güven içinde yaşayabileceği bir Türkiye ve dünyaya ulaşmak için yaşasın 1 Mayıs" dedi.

RİZE
Rize'nin Pazar ilçesinde 1 Mayıs kutlandı. "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart ile Pazar Meydanı'nda yapılan açıklamaya DİSK, KESK, Sol Parti, Halkevleri ve CHP katıldı. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Şenay Ertunga, "1 Mayıs'ta sesimizi her yere taşıyacağız. Baskı, zulüm ve kan düzenini hep birlikte örgütlü gücümüzle değiştirelim" dedi. Ertunga, "Günlerden doğasına, suyuna, ormanına sahip çıkan, her türlü baskılara direnen İkizdere halkını selamlıyouz" şeklinde konuştu. Eylem, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganıyla sona erdi.

Rize'nin Fındıklı İlçesinde 1 Mayıs bu yıl pandemi yasakları nedeniyle 2 gün önce kutlandı. Tahiroğlu köprüsünde toplanan kitle sloganlarla Hayatı Aykut Parkına yürüdü. ESP, SGDF, LÖB, EMEP, Sol Parti, CHP, Belediye-İş, Genel-İş ve SES'in katıldığı basın açıklamasında "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz", "Ikizdere halkı yalnız değildir", "Dereler özgürdür özgür akacak", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları atıldı.

SAMSUN
Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, Cumhuriyet Meydanında 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirdi.

"1 Mayıs engellenemez. Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartın açıldığı eylem 1 Mayıslarda yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Basın açıklamasını okuyan Ayten Kutlu, İkizdere'deki doğa katliamına karşı direnenleri selamladı.

Pandemi gerekçesiyle 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin konuşan Kutlu, "Ekonomik tedbirden tamamen uzak genelgelerinde 'üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanların'ın sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağı belirtilerek milyonlarca işçinin çalışması zorunlu hale getiriliyor. İşçi ve emekçiler üretmeye, üretirken salgından ölmeye devam etmek zorunda bırakılmışlardır. Ev içi emeği katmerlenerek artacak olan kadınlar katledilmeye artarak şiddet görmeye maruz bırakılmışlardır. Sözde kapanma tedbiri ile 1 Mayıs öncesi ve sonrasını kapsayan 'belirli kişilere sokağa çıkma' yasağını dayatmaktadır" dedi.

AKSARAY
DİSK, Eğitim-Sen, İşçi Birliği, Emekliler Sendikası ve siyasi partiler, Aksaray'da 15 Temmuz Meydanı'nda 1 Mayıs kutlaması yaptı.

"Yaşasın 1 Mayıs" pankartının açıldığı eylemde kitle adına Eğitim-Sen Aksaray Şube Başkanı Mustafa Kemal Derin açıklama yaptı.

1 Mayıs'ın birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu hatırlatan Derin, kapitalist sistemin dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaş, ekonomik kriz, artan eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmadığına dikkat çekti. Kapitalist sistemin Covid-19 salgınıyla insanlığın geleceğini de tehdit ettiğini kaydeden Derin, sağlığın ticarileştirildiğini söyledi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun, "Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı" mücadelesini çağrısında bulunduğunu hatırlatan Derin, bu mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

"Tam kapanma" adı verilen uygulamaya da değinen Derin, "Bu düzenlemede işçi sınıfının ve halkın sağlığı değil sermayenin çıkarları korunmaya çalışılıyor. Çalışanların çoğunluğu işe gitmeye, insanlarımız ölmeye, sağlık emekçilerimiz tükenmeye devam ediyor. Tam kapanma dedikleri önlemlerde çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor" diye konuştu.

Artan işsizlik, açlık ve yoksulluğa vurgu yapan Derin, "Salgın koşullarında bile ülkenin tüm kaynakları bir avuç şirkete peşkeş çekiliyor. Halk yaşam mücadelesi verirken, şirketler pandemide karlarını artırıyor. 'Geçinemiyoruz' çığlıkları yükselen ülkemizde 26 dolar milyarderinin serveti son bir yılda 38 milyar dolardan 53 milyar dolara yükseliyor. Bir yanda açlık, yoksulluk ve işsizlik; diğer yanda servetler birikiyor" dedi.

Pandemi sürecinde sınıfsal eşitsizliklerin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğini söyleyen Derin, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini kabul etmediklerini kaydetti.

Derin son olarak işçi ve emekçilerin taleplerini sıraladı.

GİRESUN
KESK Giresun Şubeler Platformu, Atatürk Meydanı'nda 1 Mayıs'a ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Sömürüye, yoksulluğa, faşizme karşı emek, barış, eşitlik, laiklik ve özgürlük için haydi 1 Mayıs'a" ve "Yaşasın 1 Mayıs" pankartları açıldı. Açıklamaya Türk-İş üyeleri de destek verdi.

KESK adına basın açıklamasını SES Şube Başkanı Dönem Sözcüsü Gökhan Topal okudu. Yanı başlarında yoksulluktan ölenleri görmezden gelenlerin düzeninin uygar olamayacağını söyleyen Topal, "Kendi topraklarındaki savaştan yetinmeyip, emperyalizmin kılıcını kuşanıp yoksul halklara sallayan uygar olabilir mi? Halkın aşılanmadığı bir ortam da sezon geliyor diye Turizm Bakanı'nın elemanları aşılanıyor. Böyle bir düzende adaletten bahsedilebilir mi?  Bakanın kendi aracı ile dezenfektan sattığı bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ülkede adaletten bahsedilebilir mi? Sayıştay raporlarına göre devlet destekli havalimanlarından 9 aydır kira alınmıyor. Hangi esnaf devletten kira desteği aldı. Bu düzen sadece patronlar içindir" dedi.

Topal, "'Direniş varsa umut vardır. Ferman padişahınsa dağlar bizimdir' diyen İkizdere halkını selamlıyoruz" diye belirtti.

ANTEP
Antep'te 1 Mayıs, KESK, DİSK, TMMOB ve Antep-Kilis Tabip Odası öncülüğünde Şahinbey ilçesine bağlı Kırkayak Parkı'nda kutlandı. Kutlamada, kurum temsilcileri ayrı ayrı açıklamalar yaptı.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı. Açıklamada "Umut yan yana, yaşasın 1 Mayıs" pankartı açıldı. İşsizlik ve emek mücadelesinin öne çıktığı kutlamada platform adına Mehmet Emin Özel, açıklama yaptı. Açıklamada emekçilerin 1 Mayıs mücadelesinin yanı sıra işçilerin emek mücadelesine vurgu yapıldı. Açıklama sırasında sık sık 1 Mayıs'a ilişkin sloganlar atıldı.

Açıklamanın ardından davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilerek, 1 Mayıs kutlandı.

KAYSERİ
Kayseri'de 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. DİSK, KESK, Tüm Emekli-Sen ve siyasi partilerin katıldığı eylemde, "1 Mayıs yasaklara sığmaz" denildi.

Eylemde konuşan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, sağlık sistemi ve koronavirüs aşısının ticari bir metaya dönüştüğünü söyledi. Salgınla mücadele kapsamında insanların kapitalist sistemin politikalarına kurban edildiğini söyleyen Ünsal, "Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun 'çarklar dönecek' inadıyla, insan yaşamını piyasaya kurban eden bir anlayışla ve aşı tedarikindeki başarısızlıkla göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! 'Böyle salgın mücadelesi olmaz' diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

1 Mayıs'ın engellenmesini kabul etmeyeceklerini söyleyen Ünsal, "Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir. Aklı başında herkesin teslim edeceği gibi çalıştığımız her gün ve çalıştığımız her yerde 1 Mayıs'ı da kutlayabiliriz ve kutlayacağız" dedi.

KOCAELİ
Kocaeli'de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları KESK, Kocaeli Tabip Odası, TMMOB, DİSK'in çağrısıyla Anıtpark'ta yapıldı.

Kutlamaya CHP, EMEP, HDP, SYKP, Sol Parti, Kaldıraç, Halkevleri, Kocaeli Kadın Platformu ve Dilovası’nda grevlerini sürdüren Systemair HSK işçileri de katıldı.

Basın açıklamasını sırasıyla TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekçi, Kocaeli Tabip Odası Genel Sekreteri Mehtap Yılmaz Maçkalı, DİSK Kocaeli Bölge Temsilcisi Vedat Küçük ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş okudu.

1 Mayıslarda yaşamını yitiren işçiler anısına saygı duruşuyla başlayan eylemde okunan açıklamada, AKP iktidarının pandemi döneminde insan sağlığını hiçe sayan uygulamalarına tepki gösterildi. İşçilerin fabrikalarda ölümüne çalıştırıldığı Türkiye'nin, emekçilere gelir desteğinin en az olduğu ülke olduğu hatırlatıldı.

Son dönemde artan hak gasplarına, kadın düşmanı politikalara dikkat çekilen açıklamada "Zorunlu işkolları dışında çarkların durdurulması, 4 haftalık tam kapanma" talebi yükseltildi. Ayrıca Kod-29'un iptal edilmesi, ücretsiz iznin kaldırılması, Covid-19'un meslek hastalığı ilan edilmesi, herkese aşı ve gelir güvencesi sağlanması talepleri dile getirildi.

Açıklamanın ardından şiir okundu ve çalınan marşlarla program sona erdi.

Gebze Sendikalar Birliği, Gebze Kent Meydanı'nda 1 Mayıs gündemli kaymakamlığın temsili katılım dayatması karşısında temsili basın açıklaması gerçekleştirdi.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 1 Mayıs Heykel Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklaması ile kutlandı. İktidarın 1 Mayıs yasakları teşhir edilirken, işçi ve emekçilerin acil ve yakıcı talepleri sıralandı.

Emekli-Sen temsilcisinin, 1 Mayıs marşının sözlerini okuyarak başlayan açıklamada, "Pandemiyi hak ve özgürlükleri kısmak, sömürüyü artırmak için fırsata çeviren bir hükümetle karşı karşıyayız" vurgusu yapıldı.

1 Mayıs Marşının sözlerinin okunmasıyla açıklama sonlandırıldı.