22 Eylül 2024 Pazar

Irak'ta diplomasi trafiği

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Ereci, Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya geldi. Son dönem artırılan politik, asker diplomasinin odağında PKK'nin tasfiye görüşmeleri yer alıyor. 

İşgalci Türk devleti, Irak ve Güney Kürdistan Bölge yönetimi yetkilileri arasında diplomasi trafiği yoğun biçimde devam ediyor. Bölgesel ilişkiler, petrolün ihracatı gibi ekonomik başlıkların yanısıra "güvenlik" adı altında Kürt halkına, kazanımlarına dönük saldırılar her zaman olduğu gibi temel gündem

Antalya'da 2 Mart günü düzenlenen 2. Diplomasi Forumunda Güney Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Savunma Bakanı Yaşar Güler bir araya gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Barzani arasında da bir gün önce bir görüşme gerçekleşmişti. Görüşmeler sırasında ve sonrasında işgalci Türk devleti Rojava, Şengal ve Süleymaniye'de devrimin öncü kadrolarını hedef alan saldırılar düzenlemişti.

Geçen günlerde kabine toplantısında Erdoğan, Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik yeni saldırıları planlarının mesajını vermişti. Erdoğan, "Bu yaz Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturacağız. Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. İnşallah bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi, kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız. Suriye sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde güvenlik koridoru oluşturma irademiz bakidir" açıklaması yapmıştı.

Bu açıklamalar ne Bağdat-Ankara ve Hewlêr arası askeri-politik diplomasi trafiğinden bağımsız ne de ABD'nin bilgisi dışında ele alınabilir. Bağdat-Ankara-Hewler arasında bu trafik yaşanırken MİT başkanı İbrahim Kalın ABD'ye gitti; Beyaz Saray'da, Kongre'de ve Dışişleri'nde de yapacağı görüşmelerin yanısıra ABD istihbaratıyla da görüşmeler yapacağı duyuruldu. Kalın'ın gündeminde; ABD-Türkiye ilişkileri, Ortadoğu'daki gelişmeler, Ukranya-Rusya savaşı gibi konuların yanı sıra, "terörle mücadele" başlığı altında PKK'yi tasfiye konularının da gündemleşeceği belirtildi. Kalın'ın ardından Fidan'ın da Washington'a gideceği duyuruldu. Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken başkanlığında 8 Mart'ta Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma toplantısı yapılacağı belirtildi.

Kürt özgürlük gerillasına dönük topyekün tasfiye saldırısı KDP'nin desteği ve Irak hükümetinin de sessizliğiyle onaylanmış bir süreç olarak devam ediyor. Gerilla ise imha saldırısına, geçen yıldan itibaren başlattığı devrimci hamle ile yanıt veriyor. İşgalci Türk ordusu gerillanın direnişi karşısında büyük kayıplar yaşadı. Türk ordusu kayıplarını gizleme çabalarına rağmen başarılı olamadı. Bu durum Türkiye iç politik gündemi bakımından burjuva bloktan faşist AKM-MHP hükümetine dönük eleştiriler olarak yansıdı. İşgalci Türk ordusu yaşadığı hezimet karşısında; Türkiye-Kuzey Kürdistan halklarına dönük tasfiye saldırılarını hızını azaltmadan devam ettirmiş, Rojava Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük işgalci saldırıları yoğunlaştırmıştır.

Gerek diplomasi trafiği gerekse Erdoğan'ın açıklamaları değerlendirildiğinde önümüzdeki bahar ayı ile birlikte Medya Savunma Alanlarında gerillaya dönük daha kapsamlı saldırı planlarının devreye konulacağı, Kürt halkının özerk alanları olan Maxmûr, Şengal, Rojava'ya dönük işgal saldırıları da dahil olmak üzere yurtseverlere, devrimin öncü güçlerine dönük saldırılar artacak.