24 Eylül 2024 Salı

İnşaat-İş Eneray Yapı önünde direnişe başladı

İnşaat-İş Sendikası, gasp edilen hakları için Ankara'da Eneray Yapı önünde direnişe başladı.

Antalya Manavgat'ta TOKİ, Eneray Yapı ve 3El Mühendislik işbirliğinde inşa edilen 222 TOKİ konutları şantiyesinde taşeron firma Fansa Yapı bünyesinde çalışan İnşaat-İş üyesi 14 işçinin ödenmeyen ücretleri ve eksik yatırılan sigorta primleri için bugün ana firma konumundaki Eneray Yapı'nın Ankara'daki genel merkezi önünde direniş başladı.

İşçilerle sözleşmeyi her defasında öteleyen inşaat patronları, sözlü olarak taahhüt ettikleri miktarı ödemedi. İşçilerin firmalardan 50 bin lira alacağı olduğu belirtildi. Ayrıca işçilerin sigortaları da 10 gün erken sonlandırıldı. Bu duruma her itiraz eden işçilere "yazılı sözleşmeniz yok" denildi. Daha önce şantiyede iş bırakan işçiler, "ödemeyi yapacağız" denilince tekrar işbaşı yapmış, fakat ödeme yapılmayınca beton dökme işini engelleyerek bir kez daha haklarını istemişti. Buna karşı patronlar işçileri jandarmayla tehdit etmişti.

Son olarak İnşaat-İş Sendikası işçilerin hakları için Eneray'ın Ankara'daki genel merkezi önünde eylem yapacaklarını açıklamış, sorun çözülmezse eylemi TOKİ Genel Merkezi önünde taşıyacaklarını belirtmişti.

Sorunun çözülmemesi nedeniyle İnşaat-İş Sendikası, Eneray Yapı önünde direnişe başladı. "Tüm haklarımızı alıncaya kadar direneceğiz" pankartının açıldığı eylemde, şirket yetkililerinin binayı terkettiği belirtilerek, "Nereye giderseniz gidin! Hakkımızı alıncaya kadar Ankara'yı terketmeyeceğiz. Burada, 3El Mühendislik ve TOKİ önünde hakkımız olanı alıncaya kadar eylemde olacağız" diye belirtildi.

Nöbet tutmak ve oturma eylemi yapmak isteyen işçilere polis saldırdı. Polis işçileri zorla araçlara bindirerek, firma önünden uzaklaştırdı.