1 Ekim 2024 Salı

İHD'den Suruç anmasında uygulanan işkenceye tepki

Suruç anması yapmak isteyenlere yönelik polis saldırısı ve yaşanan işkenceli gözaltılara tepki gösteren İHD İstanbul Şubesi, anma etkinliğini engelleyenler, haksız yere gözaltı yapanlar ve işkence uygulayanlar hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 20 Temmuz Suruç katliamı anmasına yönelik polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

33'leri anmak ve adalet talebini gündemleştirmek için yapılmak istenen anma etkinliklerinin polis tarafından engellendiği, anma yapanların şiddet ve işkence ile gözaltına alındığı, anayasal güvence altındaki ifade özgürlüğü yanında toplanma ve gösteri hakkının da ihlal edildiğini kaydeden İHD İstanbul Şubesi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Suruç katliamının anılmasına yönelik bu tahammülsüzlük, katliamlarla yüzleşme cesareti gösteremeyenlerin, toplumsal hafızayı ve katliamla tarihe düşülmüş kara lekeyi silemeyecekleri, bütün gizleme çabalarına rağmen gerçeklerin illa ortaya çıkacağı ve adalet taleplerini susturamayacakları gerçeğiyle sıkışarak içine düştükleri aczi göstermektedir.

"Devletin, hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik anayasa ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklı yükümlülükleri gözetilerek, haksız yere gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı, anma etkinliklerini engelleyenler, katılanlara işkence ve kötü muamelede bulunanlar ve haksız yere gözaltına alanlar hakkıda yasal işlem başlatılmalıdır. 

"Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılsın, Suruç'a adalet. Unutmadık, unutturmayacağız. İHD'den Suruç anmasında uygulanan işkenceye tepki
Suruç anması yapmak isteyenlere yönelik saldırıya ve yaşanan işkenceli gözaltılara tepki gösteren İHD İstanbul Şubesi, anma etkinliğini engelleyenler, haksız yere gözaltı yapanlar ve işkence uygulayanlar hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi."