24 Eylül 2024 Salı

İHD İzmir Şubesi: İfade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın

İHD İzmir Şubesi, herkesin açıklama hakkını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılara ilişkin dernek binasında toplantısı düzenledi.
 
Basın açıklamasını okuyan İHD İzmir Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, insan hakları kavramının temelinde hak ve özgürlükler olduğunu kaydetti. Çiçek, temel hak ve özgürlüklerin en temel ve olmazsa olmazının da düşünce özgürlüğü olduğunu vurguladı.
 
Çiçek, "Hemen hemen her gün bir kentte, ilçede, hapishane önünde; hapishanelerle, yaşam hakkı ihlalleri ile, çocuk tacizi ile, kadın öldürülmeleri ve tecavüzleri ile herhangi bir çevre sorunu ile, örnekleri çoğaltabiliriz, ilgili yapılmak istenen basın açıklamaları ya valiliklerce ya bizzat İçişleri Bakanlığınca yasaklanmıştır. Yasaklamayı uygulayan kolluk güçleri de engellemeyi orantısız bir şekilde; yerlerde sürükleyerek, hakarete varacak sözler kullanarak, biber gazı, plastik mermi kullanarak kitleyi engellemektedir" dedi.
 
Gözaltına alınanlara ters kelepçe takıldığını ifade eden Çiçek, "Sadece son 10 günde onlarca insan bu tür muamelelere maruz kalmıştır. Bugün, Gebze Hapishanesi önünde açıklama yaptırılmayan ailelere yapılan uygulamayı protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen İHD Kocaeli Temsilciliği’nin açıklaması engellenmiş, bu da yetmemiş temsilcilik binasında basın toplantısı yapmak istemelerini de ‘gözaltı’ tehdidiyle engellenmiştir" diye belirtti.
 
Çiçek, yetkililere herkesin açıklama hakkını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılması için çağrıda bulundu.