24 Eylül 2024 Salı

İHD: Hasta tutsak Abdullah İçli serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, "Yaşam hakkı korunsun" diyerek Abdullah İçli ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Eylemde, çocukları açlık grevinde olan annelere yönelik saldırı da kınandı.
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 371. F Oturumu'nda hasta tutsak Abdullah İçli'nin serbest bırakılmasını istedi.
 
İHD Şube binası önünde yapılan açıklamada konuşan Hatice Onaran, HDP Milletvekili Leyla Güven ve binlerce tutsağın hapishanelerde açlık grevi ve ölüm orucunu sürdürdüğünü hatırlattı.
 
Çocukları için hapishaneler önünde eylem yapan tutsak annelerine yönelik saldırıları kınayan Onaran, "Biz insan hakları savunucuları olarak her insanın nerede ve hangi koşulda olursa olsun taleplerini duyurabilmek için son noktada bedenini ortaya koymasını yaşam hakkı olarak kabul ediyor ve devletin, yetkililerin bu talepleri görmezden gelmeye son vererek yaşam hakkını korumasını istiyoruz" dedi. 
 
İHD verilerine göre bin 333 hasta tutsaktan 458'inin durumunun ağır olduğunu kaydeden Onaran, bunlardan birinin de Abdullah İçli, olduğunu kaydetti.
 
İçli'nin sadece, koruculara "silah bırakın" çağrısı yaptığı için tutuklandığını aktaran Onaran, 1955 doğumlu olan İçli, yaklaşık yirmi yıldır kalp hastası olduğunu belirtti.
 
Hapishanede defalarca kalp krizi geçiren ve anjiyo olan İçli'nin aynı zamanda yüksek tansiyon hastası olduğunu ve günde 14 tane ilaç kullanmak zorunda olduğunu söyledi.
 
Son dönemde ise böbreği üzerinde kitle tespit edilen İçli'nin ameliyat olması gerektiğini aktaran Onaran, "Yaşam hakkının söz konusu olduğu her durum ve koşulda talebimiz  hep aynıdır. Yaşam hakkı korunsun, Abdullah İçli ve tüm ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın" dedi.
 
Eylem, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Abdullah İçli serbest bırakılsın" sloganlarının atılmasının ardından sona erdi.