22 Eylül 2024 Pazar

İHD: Fuat Yavuzel hapishanede kalamaz

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu bu haftaki F Oturumu'nda Fuat Yazvuzel'in hapishanede kalkamayacağını belirterek, serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun Galatasaray Meydanı'nda düzenleyeceği 350. F oturmasını polisin engellemesi sonucu İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu hafta hasta tutuklu Fuat Yavuzel'in durumuna dikkat çekildi.
 
"Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" pankartının açıldığı eylemde sık sık "İnsan haklarıyla insandır", "Fuat Yavuzel serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
Basın açıklamasını okuyan İHD Hapishaneler Komisyonu Üyesi Mehmet Acettin, Yavuzel'in bir ihbar sonucu Urfa'nın Suruç ilçesinde 6 Temmuz 2017'de gözaltına alınarak tutuklandığını belirtti.
 
Yavuzel'in 14 yaşından beri yakalandığı kronik İmmün Trombositopenik Purpure (TP) rahatsızlığı nedeniyle kanamaya dayalı çok ciddi sağlık sorunları yaşandığını kaydeden Acettin, "İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi'nin hazırladığı raporda kendisiyle görüşülen Yavuzel şunları söyemiştir: 'Tutuklanmadan önce hastalığım sebebiyle Antep Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Adana Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kemoterapi Tedavisi görüyordum. Tutuklandığım zaman tedavim yaklaşık 1 ay kesintiye uğradı. Cezaevi revirinde muayene olduktan sonra, Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevklerim yapılıyordu. Son olarak kaldığım Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, koşullardan kaynaklı yetersiz tedavi sebebiyle hastalığımın ağırlaştığını söyleyerek, buranın yetersiz kalacağı ve tedavimin Antep Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmesi gerektiğini söyledi. Fakat 2 buçuk aydan beri tedavim yapılmamakta, her hafta yaptığım başvurular sonuçsuz kalmaktadır. Bu nedenle hastalığım son günlerde ağırlaştı. Gün içerisinde ağzımdan ve burnumdan kan gelmektedir. Bağışıklığımın zayıflaması neticesinde, birçok hastalığa yakalandım. Ayrıca gözlerimde görme kaybı yaşandı. İlaçlarım pahalı olması bahanesiyle verilmemekte. En son savcılığa yaptığım müracaat sonucunda Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildim; doktorlar ise Antep'e sevk edilmem gerektiğini söyledi. Hiçbir şey yapılmadan hapishaneye geri getirildim. Böyle giderse ölümle yüz yüze kalacağım' dedi" diye konuştu.
 
Yavuzel'in durumu son günlerde daha da kötüye gittiğini vurgulayan Acettin, "Kemoterapi tedavisi uygulanmıyor, sürekli kan kustuğu halde hastaneye yatırılmıyor. En son hastaneye sevk edildiğinde, doktor dalağının alınması için yazılı bir belge hazırlamış ancak hapishanede ameliyat olma riskini göze almayan Yavuzel, ameliyatı reddetmiştir" dedi.
 
Yavuzel'in "kaçma şüphesi" nedeniyle serbest bırakılmadığını aktaran Acettin, Yavuzel'in serbest bırakılmasını istedi.