24 Eylül 2024 Salı

İHD Diyarbakır: Elazığ Hapishanesi'nde tutsakların can güvenliği yok

Elazığ Hapishanesi'nde siyasi tutsaklara dönük saldırıya ilişkin raporunu yayınlayan İHD Diyarbakır Şubesi, olaya ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Elazığ Kampüs Hapishanesi'ne yaptığı ziyaret sonucu yaptığı gözlem ve önerilerine Vedat Aydın Konferans Salonunda düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, Elazığ Hapishanesi'nin 8 Ağustos'ta ciddi bir hak ihlaliyle gündeme geldiğini hatırlatarak, iki tutsağın kesici ve delici aletlerle siyasi tutsaklara saldırdığını kaydetti. Bu iddiayı incelemek üzere hapishaneyi ziyaret ettiklerini söyleyen Yılmaz, "Mahpuslar ile yaptığımız görüşmelerde çok ciddi ihlal iddialarının olduğunu tespit ettik. Saldırıyı gerçekleştiren 2 adli mahpusun, ayrımcı ve ırkçı söylemler eşliğinde özellikle TMK kapsamında yargılanan mahpuslara yönelik saldırı gerçekleştirdiğini tespit ettik" dedi.

ORMANLI: TUTSAKLARIN CAN GÜVENLİĞİ YOK
Ziyaret sonucu hazırlanan raporu kamuoyuyla paylaşan Jiyan Ormanlı, Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde 7 Ağustos'ta 2 adli tutsağın siyasi tutsakların odalarına girerek kesici ve delici aletlerle tutsaklara saldırdıklarını, tutsakları bir süre alıkoyduklarını, tehdit ve hakarette bulunduğunu söyledi. Gardiyanların bu süreçte herhangi bir müdahalede bulunmadığına işaret eden Ormanlı, tutsakların hapishanede can güvenliğinin olmadığını söyledi.

Olaya ilişkin yetkili makamların tatmin edici bir açıklama yapmadığını belirten Ormanlı, yaralanan tutsakların hastaneye de geç götürüldüğüne işaret etti. Hapishanede adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve mağdur tutsakların bir kısmının başka hapishanelere sevk edildiğini söyleyen Ormanlı, hapishanede bu olay haricinde de çok sayıda hak ihlali yaşandığının altını çizdi.

'TATMİN EDİCİ BİR AÇIKLAMA YAPILMALI'
Türkiye'de infaz rejimi mevzuatının insan onuruna uygun olmayan birçok uygulamaya neden olduğunu dile getiren Ormanlı, "Raporumuz konusu Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde; 7 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşen ve birçok mahpusun yaralanmasına neden olan olayla ilgili olarak, etkin bir soruşturmanın yürütülmesi ile öncelikle mağdur mahpuslar ve kamuoyuna tatmin edici açıklamaların yapılması gerekmektedir" dedi.

Olayın üzerinden uzun süre geçmesine rağmen kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmamasına tepki gösteren Ormanlı, "İvedi bir şekilde ilgili hapishanede meydana gelen saldırı ve diğer fiillere ilişkin kamuoyu ve ilgililer bilgilendirilmelidir. Olayda şüpheli olarak yer alan mahpuslar ile olayın gerçekleşmesinde kastı veya ihmali olan kamu görevlilerinin tespit edilerek haklarında etkin bir soruşturma yürütülmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Farklı suç tiplerinden tutsakların aynı koridorda tutulmalarının güvenlik açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Ormanlı, bu uygulamanın son bulması çağrısında bulundu. "Bilindiği üzere suç duyurusu niteliğinde olan mahpus başvuruları ile ilgili mahpuslara veya yakınlarına ivedi bir şekilde dönüş sağlanarak gerçekleştirilen işlemlere dair bilgi verilmelidir" diyen Ormanlı, hapishanelerde hak ihlallerinin derhal sonlandırılması çağrısında bulundu.