1 Ekim 2024 Salı

Hukuk örgütleri: Suruç'u ananlar üzerindeki işkence son bulmalı

Hukuk örgütleri, Suruç anmasına yönelik polis şiddetine ve sonrasında devam eden işkenceye tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, "Suruç katliamını protesto etmek istediği için gözaltına alınanlar üzerindeki işkence son bulmalı ve gözaltındakiler derhal serbest bırakılmalıdır" denildi. 

Suruç'un 5. yılında yapılmak istenen anmaya yönelik polis saldırısı ve işkencesine tepkiler sürüyor. Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü İçin Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Toplumsal Hukuk yazılı bir açıklama yaparak gözaltıların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Suruç katliamının üzerinden geçen 5 yılda katliamın tüm faillerini açığa çıkarmaya dönük bir yargılama yapılmazken, katliamı protesto edenlere, adalet beklentisini dile getirenlere, müvekkilerine hukuki yardımda bulunan avukatlara polis şiddetinin devam ettiği kaydedilen açıklamada, katliamın beşinci yılında çok sayıda eylem ve etkinliklerle Suruç şehitlerinin anıldığını kaydetti.

Açıklamada, "Bu programın pek çoğu katılanlar, kimi yerlerde kolluğun etkinliklerin içeriğine dönük engellemeleriyle kimi yerlerde de polis işkencesiyle karşı karşıya kaldılar. Özellikle Suruç Amara'da, Ankara'da, Rize-Fındıklı'da ve İstanbul'da yaşananlar bugüne kadar katliamın siyasi sorumlularının aynı tavrı sürdürdüklerinin bir göstergesi olarak tezahür etti" denildi.

Ankara'da gözatına alınan 42 kişinin dün gece serbest bırakılırken, İstanbul'da gözaltına alınan 55 kişiden 49 kişinin hala İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu belirtilen açıklamada, "İstanbul Kadıköy'de aralarında meslektaşlarımızın da olduğu 53 kişi işkenceyle gözaltına alınmış, ardından müvekkileriyle görüşmek için Kadıköy İskele Polis Merkezi'ne giden avukat arkadaşlarımız Ezgi Önalan ve Gökhan Soysal da müvekkilleriyle görüştürülmemeleri bir yana kendileri de darp edilerek gözaltına alınmışlardır. Avukat arkadaşımız Ezgi, yüzüne aldığı darbe sonucu kaşından ve burnundan yaralanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Gözaltına alınanlara dönük işkencenin emniyette de devam ettiğinin altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Gözaltına alındıkları andan itibaren, ifade işlemlerinin tamamlandığı ana kadar yaklaşık 13 saat boyunca ters kelepçeli olarak bekletilmişlerdir. Bu sabah itibariyle 18 yaşından küçük olanlar ve avukatlar serbest bırakılırken, emniyet ifadeleri tamamlanmış olmasına rağmen 49 kişi halen gözaltında tutulmaktadır. Suruç katliamını protesto etmek istediği için gözaltına alınanlar üzerindeki işkence son bulmalı ve gözaltındakiler derhal serbest bırakılmalıdır."