19 Eylül 2024 Perşembe

Hopalı kadınlar: Çocuklarımız istismar edilirken susmayacağız

Çocuklara yönelik cinsel istismarı protesto etmek için eylem yapan Hopalı kadınlar, "Çocuklarımız istismar edilirken seyretmeyeceğiz, susmayacağız" dedi.

Hopalı kadınlar, çocuklara yönelik cinsel tacizi ve hükümetin tutumunu protesto etmek için eylem yaptı. Hopa Parkı'nda bir araya gelen kadınlar, slogan ve zılgıtlarla Metin Lokumcu Meydanı'na yürüdü.

Basın açıklaması yapan kadınlar, AKP döneminde yaşanan cinsel istismar örneklerine dair haberleri okudu. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Nurcan Altunkaya, "Çocuklarımız istismar edilirken seyretmeyeceğiz, susmayacağız" dedi.
 
Kadınlara çocuk istismarına karşı her yerde "sesini yükseltme" çağrısı yapan Altunkaya, şunları söyledi: "Cinsel istismar suçları  AKP’nin iktidara gelmesinden sonra yüzde 434 arttı.  Sadece 2017 yılında 409 kadın öldürülmüş, 389 çocuk istismara uğramıştır. Önlemeyi, önlem almayı bırakalım 2016 yılında bu ülkenin meclisine tecavüz yasası getirilmeye çalışıldı.  Kadın ve çocuk düşmanı AKP iktidarı  bizleri  durduramayacaktır."
 
Diyanet'in açıklamalarının cinsel suçları artıran nedenlerden biri olduğunu belirten Altunkaya, faillerinin adil yargı tarafından cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Altunkaya, "İstismarla mücadelede adalet çok önemli bir yer tutuyor. İstismara uğrayanın iyileşmesi için de adalet sağlandığı duygusu önemli. Uzun yargılama süreçleriyle çocukları yıldıran ve istismarı yapana indirimler sunan adalet sistemi mutlaka değişmeli" dedi.
 
Altunkaya, çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenebilmesi için şu önerilerde bulundu:
 
"Her alanda çocuğun haklarının, çocuğun üstün yararının odak alındığı; çocukların yaşama-gelişme, eğitim, sağlık, korunma ve katılım haklarının öncelik olarak belirlendiği; ailelerin ve toplumun da çocuk hakları ve istismar konusunda bu yaklaşımla sürekli bilgilendirildiği bir sistem oluşturulmalı.
Çocukları çocuk olarak görmeyen, çocuk istismarı uygulamalarına karşı tek bir kelime etmeyen, her fırsatta çocukların istismar edilmesini meşrulaştırmaya çalışan Diyanet kapatılmalı."
 
Kadınlar, "Güzel günler göreceğiz çocuklar" şarkısıyla eylemlerini bitirdi.